Σπιτικό φυστικοβούτυρο
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μαρμελάδες & Κρέμες
Ποσότητα/μερίδες: 1 βάζο 400g
Υλικά
  • 400g ψημένα και ξεφλουδισμένα αράπικα φυστίκια
  • 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (30g) ή άλλο σπορέλαιο με ήπια γεύση
  • 2 κ.σ. μέλι (36g)
  • 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή το multi. Στην τελευταία περίπτωση πολτοποιούμε τα υλικά σε δόσεις γιατί είναι δύσκολο να επεξεργαστεί ολόκληρη την ποσότητα και κινδυνεύουμε να κάψουμε το μοτέρ του. Το μείγμα στην αρχή είναι πολύ σφιχτό αλλά όσο συνεχίζουμε το ανακάτεμα, γίνεται λείο και κρεμώδες. Τα φυστίκια απελευθερώνουν τα έλαια που περιέχουν και το μείγμα αραιώνει γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον σπορέλαιο. Όταν το φυστικοβούτυρο έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή, το δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν θέλουμε, επιπλέον μέλι ή αλάτι. (Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.)
  2. Αδειάζουμε το φυστικοβούτυρο σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/06/24/%cf%83%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%86%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%85%cf%81%ce%bf/