Μαγικά σουφλέ λεμονιού
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Επιδόρπια / Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη, για το βουτύρωμα (15ml)
  • ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g)
  • 2 μεγάλα αυγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ⅔ κούπας γάλα ή ξινόγαλα (160ml)
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (30ml)
  • 1 κ.σ. ξύσμα από ακέρωτα λεμόνια
  • ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (35g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
  • φρούτα του δάσους (φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα, …)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
  2. Χτυπάμε τη ζάχαρη στο multi με διακοπτόμενα πατήματα του κουμπιού, μέχρι να γίνει ψιλή σαν άμμος.
  3. Βουτυρώνουμε καλά 4 πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ (ή περισσότερα ανάλογα με το μέγεθος τους) και τα βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη για να παγώσει το βούτυρο. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα τους με 2 κ.σ. από την αλεσμένη ζάχαρη, τινάζοντας να πέσει η περίσσια. Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ένα ταψάκι, στο οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως μία βαμβακερή πετσέτα.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους, το γάλα (ή το ξινόγαλα), το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε έντονα με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρίσει το μείγμα. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια, ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και ανεβάζοντας σταδιακά στη μεσαία, μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές (όταν ανασηκώνουμε το μίξερ, οι κορυφές της μαρέγκας να στέκονται μυτερές). Δεν τα χτυπάμε υπερβολικά, γιατί η μαρέγκα θα γίνει κοκκώδης.
  6. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σταδιακά, σε 4-5 δόσεις, στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές, κυκλικές κινήσεις, με φορά από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χάσει τον αέρα της. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι εντελώς λείο και θα έχει μικρούς κόμπους.
  7. Μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς στα φορμάκια, γεμίζοντας μέχρι τα ¾. Ρίχνουμε προσεκτικά ζεστό νερό στο ταψί γύρω από τα φορμάκια, φροντίζοντας η στάθμη του να φτάσει μέχρι το ½ του ύψους τους.
  8. Σβήνουμε την πάνω αντίσταση του φούρνου και μεταφέρουμε προσεκτικά το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε τα σουφλέ μόνο με την κάτω αντίσταση για 20 λεπτά. Στην συνέχεια, ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
  9. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και αφαιρούμε τα φορμάκια από το ταψί (όσο κρυώνουν τα σουφλέ θα χάσουν τον όγκο τους αλλά δεν μας πειράζει). Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε κάθε σουφλέ σε ένα πιάτο, γαρνίρουμε με φρούτα του δάσους και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Είναι το ίδιο νόστιμα χλιαρά, σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη και κρύα από το ψυγείο.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2016/04/08/lemon-souffle-pudding-cake/