Μπράουνις με καραμέλα γάλακτος
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Ποσότητα/μερίδες: 16-20
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Dulce de leche)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ
  • 1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
  • 1 κ.γλ. αλάτι (5g)
  • 2 κ.σ. κακάο, άγλυκο (12g)
  • 300g σοκολάτα κουβερτούρα (60-72% κακάο), τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κούπα βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια (225g)
  • 1¼ κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (250g)
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη (105g)
  • 5 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 βανιλίνη
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τη dulce de leche. Αφαιρούμε την ετικέτα από το ζαχαρούχο και τo τοποθετούμε ξαπλωτά σε μια μικρή κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με όσο νερό χρειάζεται προκειμένου η κονσέρβα να είναι βυθισμένη ολόκληρη μέσα στο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το ζαχαρούχο για τρεις ώρες. Φροντίζουμε καθ' όλη τη διάρκεια του βρασμού να συμπληρώνουμε με βραστό νερό όποτε χρειάζεται, ώστε η κονσέρβα να καλύπτεται συνεχώς με νερό, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να «σκάσει». Μετά από τρεις ώρες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κονσέρβα μέσα στο βραστό νερό, μέχρι να κρυώσει. Δεν προσπαθούμε να την ανοίξουμε όσο είναι ακόμη ζεστή ούτε να την κρυώσουμε απότομα.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ή ένα ανοιχτόχρωμο μεταλλικό ταψάκι με διαστάσεις 23x33cm περίπου και στρώνουμε τον πάτο του με λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά και τη λαδόκολλα.
  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, το κακάο και τη βανίλια.
  4. Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε το βούτυρο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα και το τοποθετούμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και η σοκολάτα. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και χωρίς να απομακρύνουμε το μπολ από το νερό που βράζει, προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Απομακρύνουμε το μπολ από την κατσαρόλα και περιμένουμε, μέχρι το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Προσθέτουμε τρία αυγά στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε με το σύρμα (όχι το μίξερ) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε και τα άλλα δύο αυγά και ανακατεύουμε ξανά. Αποφεύγουμε το πολύ ανακάτεμα γιατί τότε η υφή των μπράουνις θα θυμίζει περισσότερο κέικ.
  6. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των στεγνών υλικών το σοκολατένιο μείγμα και με μια σπάτουλα σιλικόνης «διπλώνουμε» με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα.
  7. Απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί το μισό μείγμα και ρίχνουμε διάσπαρτες κουταλιές καραμέλας γάλακτος, περίπου τη μισή ποσότητα. Βυθίζοντας ελαφρά ένα πιρούνι στην καραμέλα δημιουργούμε «νερά» καραμέλας μέσα στο σοκολατένιο μείγμα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη καραμέλα γάλακτος.
  8. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντας ενδιάμεσα (στα 15 λεπτά) το ταψί 180 μοίρες. Αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο πρέπει να βγαίνει ελαφρώς υγρή. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Αν θέλουμε, το ζεσταίνουμε ελαφρά στα μικροκύματα πριν το σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Μπορούμε να βράσουμε περισσότερα από ένα κουτιά ζαχαρούχου ταυτόχρονα και να τα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι μέχρι να τα χρειαστούμε. Επειδή είναι σφραγισμένα διατηρούνται χωρίς να αλλοιώνονται.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/07/03/%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b5-dulce-de-leche/