Γιορτινά τρουφάκια με dulce de leche
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Κεράσματα
Ποσότητα/μερίδες: 40 τρουφάκια
Υλικά
ΓIA TH DULCE DE LECHE
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (395g)
ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ
  • ½ κουτί dulce de leche (≈200g)
  • 100g σκούρα σοκολάτα με 70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 600g σοκολάτα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • κακάο ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς για την επικάλυψη
Εκτέλεση
ΓIA TH DULCE DE LECHE
  1. Αφαιρούμε την ετικέτα από το ζαχαρούχο και τo τοποθετούμε ξαπλωτά σε μια μικρή κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε η κονσέρβα να βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού. Βράζουμε το ζαχαρούχο σε μέτρια φωτιά για τρεις ώρες, φροντίζοντας να συμπληρώνουμε με βραστό νερό όποτε χρειάζεται, έτσι ώστε η κονσέρβα να καλύπτεται συνεχώς με νερό για να μη «σκάσει». Μετά από τρεις ώρες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κονσέρβα μέσα στο βραστό νερό, μέχρι να κρυώσει ελαφρά. Δεν προσπαθούμε να την ανοίξουμε όσο είναι ακόμη ζεστή ούτε να την κρυώσουμε απότομα.
ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ
  1. Ανοίγουμε το ζαχαρούχο και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα* της καραμέλας σ΄ ένα κατσαρολάκι. Ζεσταίνουμε την καραμέλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει χλιαρή και ρευστή. Προσθέτουμε τη σκούρα σοκολάτα και αφήνουμε να ζεσταθεί και ν΄ αρχίσει να λιώνει. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί. Καλύπτουμε ένα πιάτο με διάφανη μεμβράνη, τη λαδώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα καραμέλας-σοκολάτας πάνω στη μεμβράνη σε μια λεπτή στρώση. Αφού κρυώσει το μείγμα, το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι να σφίξει καλά.
  2. Βάζουμε σ' ένα μπολ την τεμαχισμένη σοκολάτα γάλακτος. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες μικρές φουσκάλες περιμετρικά στα τοιχώματα της κατσαρόλας (δεν αφήνουμε να βράσει!!!), απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε 2 λεπτά για να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Περιμένουμε να κρυώσει και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει και να σφίξει η σοκολάτα.
  3. Βάζουμε σ΄ ένα μικρό μπολ το κακάο ή τους ξηρούς καρπούς. Ξεκολλάμε την παγωμένη καραμέλα από τη μεμβράνη και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε τέτοιο μέγεθος ώστε αν τα πλάσουμε σε μπαλίτσες να έχουν το μέγεθος φουντουκιού. Παίρνουμε μ΄ ένα κουταλάκι του γλυκού μια γεμάτη κουταλίτσα από την παγωμένη σοκολάτα γάλακτος, κάνουμε μια τρυπούλα στο κέντρο του μείγματος και τη γεμίζουμε μ΄ ένα κομματάκι καραμέλας. Φορώντας γάντια μιας χρήσης (λάτεξ) πατάμε για να κλείσει η τρυπούλα και να κρυφτεί η καραμέλα και πλάθουμε γρήγορα σε μπαλίτσα. Αν κολλάει πολύ το μείγμα, ρίχνουμε στα χέρια μας λίγο κακάο. Κυλάμε τα τρουφάκια στο κακάο ή στους ξηρούς καρπούς, μέχρι να καλυφθούν καλά και παντού και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Αν το μείγμα αρχίσει στο μεταξύ να ζεσταίνεται και να λιώνει στα χέρια μας, το βάζουμε ξανά στο ψυγείο για να σφίξει και συνεχίζουμε αργότερα.
Σημειώσεις
* Διατηρούμε την υπόλοιπη καραμέλα στην κατάψυξη, μέχρι να τη χρειαστούμε ή την τρώμε με το κουταλάκι! Ακόμη μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σαν γαρνίρισμα ή γέμιση σε παγωτά, κρέπες, κέικ, τούρτες, μπισκότα.
Διατηρούμε τα τρουφάκια σκεπασμένα στο ψυγείο. Αν κατά την παραμονή τους στο ψυγείο υγρανθεί η επικάλυψη του κακάο, τα τυλίγουμε για δεύτερη φορά στο κακάο. Πριν τα προσφέρουμε, τα αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/11/29/%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%86%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-dulce-de-leche/