Tούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Επιδόρπια
Ποσότητα/μερίδες: 8-12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ
  • 300g σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • ¾ κούπας κρέμα γάλακτος, με τουλάχιστον 30% λιπαρά (180ml)
  • 1 κούπα πραλίνα φουντουκιού (περίπου 300g)
  • 1 συσκευασία μπισκότα τύπου πτι-μπερ, σπασμένα σε μικρά κομμάτια (225g)
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
  • 8-10 μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  • ¼ κούπας γάλα (60ml)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 100g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • ¼ κούπας κρέμα γάλακτος, με τουλάχιστον 30% λιπαρά (60ml)
  • 3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (45g)
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
  • 5-6 μπισκότα τύπου πτι-μπερ, τριμμένα στο multi (όχι σκόνη)
  • σοκολατάκια maltesers
  • 50g λευκή σοκολάτα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο (15ml)
Εκτέλεση
  1. Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, (ή σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων) ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αχνίζει έντονα (δεν αφήνουμε να βράσει). Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει εντελώς και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα λίγα-λίγα και ανακατεύουμε, μέχρι να καλυφθούν καλά με το μείγμα σοκολάτας-πραλίνας.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη τον πάτο μιας κουμπωτής φόρμας, με διάμετρο 18-20cm. Αδειάζουμε μέσα το παραπάνω μείγμα και πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι, ώστε να πάρει το σχήμα της φόρμας και να μην υπάρχουν κενά.
  3. Για τη βάση: Βουτάμε τα μπισκότα για λίγα δευτερόλεπτα στο γάλα (δεν πρέπει να λιώσουν) και τα στρώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού, σπάζοντας μερικά για να καλύψουμε τυχόν κενά. Bάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και να μπορέσουμε να τη γλασάρουμε.
  4. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, περνώντας ένα μαχαίρι περιμετρικά στα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσει και αναποδογυρίζουμε την τούρτα πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια (αν τυχόν διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων με σχάρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν). Ακουμπάμε τη σχάρα πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
  5. Για το γλάσο: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, (ή σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων) ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αχνίζει έντονα και την προσθέτουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει εντελώς και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ομογενοποιούμε (θα προκύψει ένα παχύρευστο γλάσο).
  6. Περιχύνουμε αμέσως την τούρτα με το γλάσο, αδειάζοντας το στο κέντρο της και απλώνοντας το προς τα πλαϊνά με τη βοήθεια της σπάτουλας. Βάζουμε στη χούφτα μας λίγο τριμμένο μπισκότο και καλύπτουμε τα πλαϊνά πιέζοντας ελαφρά, ώστε να κολλήσει πάνω στο γλάσο. Αν θέλουμε, διακοσμούμε την τούρτα με σοκολατάκια maltesers και λευκή σοκολάτα, που λιώνουμε μαζί με το σπορέλαιο στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
  7. Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και μεταφέρουμε την τούρτα προσεκτικά σε πιατέλα. Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Σημειώσεις
• Λέγοντας πραλίνα φουντουκιού εννούμε το άλειμμα για το ψωμί που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ (nutella, merenda, nucrema).
• Για τη συνταγή (τούρτα, γλάσο) θα χρειαστείτε συνολικά 1 συσκευασία κρέμα γάλακτος των 250ml.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2016/07/22/chocolate-nutella-fridge-cake/