Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζυμαρικά
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • 500g λιγκουίνι ή σπαγγέτι
  • 600g ντοματίνια
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο (75ml)
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού (10g)
  • ¼ κούπας ψίχουλα ψωμιού (25g)
  • 4 κ.σ. πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένο (30g)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα ή πολύ ψιλοκομμένες
  • ¼ κ.γλ. μπούκοβο ή τσίλι σε σκόνη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC και λαδώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ντοματίνια. Αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα κόβουμε στα δύο. Απλώνουμε τα ντοματίνια στο ταψί σε μία στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  3. Πλένουμε το βασιλικό, κρατάμε μερικά φυλλαράκια για το γαρνίρισμα και ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα ψίχουλα, τον ψιλoκομμένο βασιλικό, το τυρί, το σκόρδο, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  4. Γεμίζουμε με το παραπάνω μείγμα τα ντοματίνια και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά προσέχοντας να μην αρπάξουν. Θέλουμε να ζαρώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
  5. Ένα δεκάλεπτο πριν βγάλουμε τα ντοματίνια από το φούρνο, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε, φροντίζοντας να τα διατηρήσουμε ζεστά, και κρατάμε στην άκρη ½ κούπα από το νερό τους.
  6. Μόλις τα ντοματίνια είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγο από το νερό των ζυμαρικών, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως με τη συνοδεία έξτρα τριμμένου τυριού.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/10/22/%ce%b6%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%88%ce%b7%cf%84%ce%ac-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%b1/