Τάρτα σοκολάτας με γέμιση μπράουνι
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες / Πίτες & Τάρτες
Ποσότητα/μερίδες: 10-12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
  • 1⅓ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (165g)
  • 3 κ.σ. κακάο (18g)
  • 3½ κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη (45g)
  • μια πρέζα αλάτι
  • 7 κ.σ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κομμάτια του ½cm (100g)*
  • 3 κ.σ. φυτίνη, παγωμένη, κομμένη σε κομμάτια του ½cm (40g)**
  • 2 κ.σ. νερό, παγωμένο (30ml)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  • ½ κούπα βούτυρο (115g)
  • ¼ κούπας κρυσταλλική ζάχαρη (50g)
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη (55g)
  • ½ κούπα nutella ή merenda (140g)
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. κακάο (6g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • μια πρέζα αλάτι
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το κακάο. Βάζουμε τα ⅔ του προηγούμενου μείγματος στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Σκορπάμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια τα κομματάκια του βουτύρου και της φυτίνης και ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, όχι συνεχόμενα, περίπου 25 φορές (κρατάμε το κουμπί πατημένο για 1 δευτερόλεπτο, το αφήνουμε και το ξαναπατάμε). Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχουν σχηματιστεί τρίμματα ζύμης (που θυμίζουν τυρί cottage) και δεν πρέπει να υπάρχει στεγνό αλεύρι. Αν όχι, ανακατεύουμε για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα.
  2. Με μία σπάτουλα σιλικόνης κατανέμουμε τη ζύμη ομοιόμορφα μέσα στο μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο ⅓ του μείγματος αλεύρι-κακάο και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα (4 με 6 σύντομα πατήματα του κουμπιού).
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σ' ένα μπολ. Διαλύουμε τη βανίλια στο παγωμένο νερό και το προσθέτουμε στη ζύμη. Με μια σπάτουλα διπλώνουμε και πατάμε τη ζύμη, μέχρι να απορροφήσει το νερό, να υγρανθεί και να σχηματίσει μια μπάλα. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή και σκορπάει, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά νερό (ελέγχουμε πατώντας ένα κομματάκι ζύμης ανάμεσα στα δάχτυλα μας). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον δύο ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα. Αλευρώνουμε και την πάνω επιφάνεια της ζύμης και καλύπτουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας. Έτσι μπορούμε να την ανοίξουμε εύκολα σε φύλλο χωρίς να κολλάει. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγουμε ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από τον πάτο της ταρτιέρας προκειμένου να καλύψει και τα τοιχώματα. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα. Με τη βοήθεια της δεύτερης λαδόκολλας μεταφέρουμε τη ζύμη και την αναποδογυρίζουμε μέσα σε βαθύ σκεύος για τάρτα (μεταλλικό ή πυρέξ). Στρώνουμε τη ζύμη, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και κόβουμε τη ζύμη που τυχόν περισσεύει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και ετοιμάζουμε τα brownies. Σ΄ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί. Δεν αφήνουμε το μείγμα να βράσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού (nutella ή merenda) και ανακατεύουμε. Κατόπιν, προσθέτουμε το κακάο, τα αυγά, το μπέικιν, τη βανίλια, το αλάτι και χτυπάμε καλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στη ζύμη.
  6. Βγάζουμε τη βάση της τάρτας από το ψυγείο και σχηματίζουμε, αν θέλουμε, το διακοσμητικό τελείωμα περιμετρικά.
  7. Αδειάζουμε προσεκτικά τη ζύμη των brownies μέσα στη βάση (τη γεμίζουμε μέχρι τα ⅔ ή ακόμη καλύτερα μέχρι λίγο πάνω από τη μέση). Ψήνουμε την τάρτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου στους 200°C για 15 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 25-30 λεπτά. Αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο δεν βγαίνει καθαρή αλλά έχει υγρά ψίχουλα κολλημένα πάνω της.
  8. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 1½ με 2 ώρες, πριν την κόψουμε. Σερβίρουμε με ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Σημειώσεις
* Φροντίζουμε το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουµε να είναι κρύο. Το βγάζουμε από το ψυγείο λίγο πριν το χρησιμοποιήσουμε.
** Η φυτίνη χρειάζεται να μπει στην κατάψυξη για μισή ώρα περίπου, πριν τη χρησιμοποιήσουμε, γιατί είναι ημίρρευστη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/09/04/nutella-brownie-pie/