Μους γιαουρτιού με πραλίνα βρώμης και φρούτα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Επιδόρπια
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • 50g βούτυρο
  • 75g νιφάδες βρώμης
  • ¼ κούπας ζάχαρη κρυσταλλική (50g)
  • 200ml κρέμα γάλακτος, πολύ κρύα
  • 150g στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200g βατόμουρα
  • 2 ξινόμηλα (Granny Smith), ξεφλουδισμένα,
  • χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε κύβους
  • λικέρ crème de cassis για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σ' ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το μισό βούτυρο (25g) και προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης (25g). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν οι νιφάδες βρώμης. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και να αφρατέψει (να αποκτήσει πυκνότητα γιαουρτιού). Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια. Αναμειγνύουμε με απαλές κινήσεις τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, με το γιαούρτι και προσθέτουμε τα βατόμουρα (κρατάμε μερικά για το γαρνίρισμα). Ανακατεύουμε πιέζοντας ελαφρά τα βατόμουρα, έτσι ώστε να απελευθερώσουν λίγους από τους χυμούς τους μέσα στη μους. Βάζουμε τη μους στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε.
  3. Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο βούτυρο (25g) και σοτάρουμε τα μήλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (25g) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους και να καραμελώσουν. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Σε τέσσερα ποτήρια ή μπολ βάζουμε σε στρώσεις τη μους, την πραλίνα βρώμης και τα καραμελωμένα μήλα. Εναλλάσσουμε τις στρώσεις μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά. Γαρνίρουμε με τα βατόμουρα και περιχύνουμε με λίγο λικέρ. Τοποθετούμε τα ποτήρια στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/09/12/%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bf%cf%85%cf%81%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b7/