Ψωμί με σκόρδο και παρμεζάνα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά / Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 8-10
Υλικά
  • 2¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (345g)*
  • 2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • ⅓ κούπας πλήρες γάλα
  • ¼ κούπας νερό
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 50g μαύρες ανάλατες ελιές, ψιλοκομμένες
  • 50g τριμμένη παρμεζάνα
  • 50g λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 45–50°C.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με το χέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Τοποθετούμε το γάντζο στο μίξερ και ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί το πρώτο, πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  5. Συνεχίζουμε το ζύμωμα στη χαμηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά. Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή και κολλάει, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι κάθε φορά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα το μπολ (θα συνεχίσει να κολλάει στον πάτο). Θέλουμε η ζύμη να παραμείνει ελαφρώς υγρή, αφράτη αλλά να μην κολλάει πολύ.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ζυμώνουμε για λίγο και διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα. Κατόπιν την τοποθετούμε σ' ένα λαδωμένο μπολ, το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
  7. Εν τω μεταξύ, λιώνουμε σ' ένα κατσαρολάκι το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
  8. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 30x50cm (η ζύμη θα είναι αρκετά λεπτή).
  9. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την παρμεζάνα, τη ρίγανη, τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό, τις ελιές και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Κόβουμε με ροδέλα πίτσας τη μεγάλη πλευρά της ζύμης σε 6 ίσες λωρίδες. Στοιβάζουμε τις λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη και κόβουμε ξανά σε 6 ίσα μέρη.
  11. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις περίπου 13x23cm και τοποθετούμε σε σειρά τις 6 στοίβες της ζύμης. Όσο πιο "ατημέλητα" τοποθετημένα είναι τα φύλλα της ζύμης, τόσο πιο ενδιαφέρον θα είναι το τελικό σχήμα του ψωμιού μας. Γι' αυτό χαλαρώστε…
  12. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Καλύπτουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά, δεν είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί.
  13. Ψήνουμε το ψωμί για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  14. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα για περίπου 15 λεπτά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά το ψωμί από τα τοιχώματα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στη σχάρα. Αναποδογυρίζουμε ξανά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Συμπληρώνουμε αλεύρι όσο πάρει, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/03/22/%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%af-%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b4%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b1/