Ρολά κανέλας (χωρίς μαγιά) με γλάσο γιαουρτιού
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζύμες χωρίς μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 12 ρολά
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 1¾ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (220g)
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ (35g)
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ (12g)
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ¾ κούπας τυρί cottage ή ricotta (180g)
  • ⅓ κούπας κεφίρ ή buttermilk ή ⅓ κούπας γάλα+1 κ.γλ. χυμό λεμονιού (80g)*
  • 3 κ.σ. βούτυρο (45g)
  • 3 κ.σ. ζάχαρη (35g)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • +3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα (45g)**
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • ½ κούπα σκούρη καστανή ζάχαρη (110g)
  • ½ κούπα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (100g)
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο (15g)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
  • ⅓ κούπας στραγγιστό γιαούρτι (65g)***
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη (115g)
  • 1 κ.σ. γάλα (15g) ή και λίγο παραπάνω
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή λίγη βανιλίνη
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι με διάμετρο 26-28 cm περίπου. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε ορθογώνιο ή στρόγγυλο ταψί που να χωράει τα ρολά χωρίς να ακουμπάνε, όμως, μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν.
  2. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη ζάχαρης, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο μέχρι το μείγμα να μοιάζει με υγρή άμμο.
  3. Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 με 3 φορές το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε στο multi το τυρί, το κεφίρ (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήσουμε), το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνουν ένα λείο μείγμα, περίπου 10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το προηγούμενο μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να σχηματιστεί μια ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με αλευρωμένα χέρια για 1 λεπτό (δεν χρειάζεται παραπάνω), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Αν είναι πολύ υγρή και κολλάει προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
  4. Σε αλευρωµένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 30x38 cm. Μ' ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο αφήνοντας ένα περιθώριο 1cm κατά μήκος της μίας μακριάς πλευράς χωρίς να το βουτυρώσουμε (είναι το σημείο που θα γίνει η ένωση όταν τυλίξουμε τη ζύμη σε ρολό). Σκορπάμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στη βουτυρωμένη επιφάνεια πιέζοντας απαλά για να κολλήσει πάνω στη ζύμη. Ξεκινώντας από τη βουτυρωμένη μακριά πλευρά, τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό. Με τα δάχτυλα μας τσιμπάμε τη ζύμη κατά μήκος της ένωσης για να κολλήσει καλά και να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Με κοφτερό μαχαίρι ή με ένα κομμάτι οδοντικό νήμα κόβουμε το ρολό κατά μήκος σε 8, 10 ή 12 ίσα κομμάτια.
  5. Τοποθετούμε τα ρολά στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο (1 κουταλιά της σούπας). Τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα, περίπου 20 με 28 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τα ρολά σε μια πιατέλα.
  6. Για το γλάσο γιαουρτιού: Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι. Προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται για να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα (θέλουμε να ρέει σαν μέλι). Περιχύνουμε τα ρολά με το γλάσο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
* Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο γάλα, ανακατεύουμε, περιμένουμε δύο λεπτά για να «κόψει» το γάλα και το χρησιμοποιούμε.
** Θα χρησιμοποιήσουμε 2 κουταλιές για να αλείψουμε τη ζύμη και 1 κουταλιά για να αλείψουμε τα ρολά, πριν τα βάλουμε στο φούρνο.
*** Mπορούμε να πειραματιστούμε με την ποσότητα του γιαουρτιού, ανάλογα με τη γεύση που επιθυμούμε.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/09/24/%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b1%cf%82-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac/