Ξεσκέπαστη γλυκιά κολοκυθόπιτα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Πίτες & Τάρτες
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
  • 1.5 κιλό κίτρινη ή πορτοκαλί κολοκύθα
  • λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι, για το άλειμμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • ⅗ κούπας νερό, χλιαρό (150ml)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ξύδι
  • ¼ κούπας μαργαρίνη με βούτυρο Flora ή απλή μαργαρίνηή φυτίνη, λιωμένη (55g)*
  • + 1 κ.σ. μαργαρίνη για το άλειμμα (15g)**
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 500g πουρέ κολοκύθας***
  • 1 λοβό βανίλιας (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γλ. τριμμένο τζίντερ (προαιρετικά)
  • ⅛ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (395ml)
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • ¼ κούπας βούτυρο, κρύο, σε κομματάκια (55g)
  • ¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (95g)
  • 7½ κ.σ. καστανή ζάχαρη ή λίγο λιγότερο από ½ κούπα (90g)
  • ½ κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι της κολοκύθας και την κόβουμε προσεκτικά στη μέση. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τα σπόρια και τις ίνες από την εσωτερική κοιλότητα της κολοκύθας και την αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε στους 160ºC για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με το μαχαίρι. Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη μαλακή σάρκα από τη φλούδα. Πιέζουμε καλά μέσα στη χούφτα μας τη σάρκα της κολοκύθας για να στραγγίσουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε και τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο multi. Την πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
  1. Όσο ψήνεται η κολοκύθα, ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο: Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε, αν χρειάζεται, επιπλέον αλεύρι, μέχρι να πάρουμε μια λεία και απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, περίπου 40g το καθένα, και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα σε στρόγγυλο φύλλο με διάμετρο 15cm περίπου. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ζύμης σ΄ ένα πιάτο και με πινέλο το αλείφουμε με μια λεπτή στρώση λιωμένης μαργαρίνης ή φυτίνης ή μείγμα και των δύο. Καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε κι αυτό με λιπαρή ουσία. Συνεχίζουμε στοιβάζοντας τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Το τελευταίο φύλλο το ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο και χωρίς να το βουτυρώσουμε, σκεπάζουμε καλύπτοντας τα υπόλοιπα φύλλα. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να παγώσει η λιπαρή ουσία που χρησιμοποιήσαμε.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα σποράκια της βανίλιας (αν χρησιμοποιήσουμε), τα υπόλοιπα αρωματικά και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Τέλος, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  1. Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να πάρουμε τελικά ένα μείγμα που να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ & ΨΗΣΙΜΟ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Bουτυρώνουμε ένα βαθύ σκεύος για τάρτα (μεταλλικό ή πυρέξ). Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνουμε ελάχιστα τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 30cm περίπου προκειμένου να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας προεξέχοντας λίγο περιμετρικά. Ανασηκώνουμε τη ζύµη με τον πλάστη και τη στρώνουμε μέσα στην ταρτιέρα. Αν θέλουμε, σχηματίζουμε ένα διακοσμητικό τελείωμα περιμετρικά. Με πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέτουμε τη γέμιση.
  2. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου στους 200°C για 15 λεπτά. Στα 15 λεπτά τη βγάζουμε από το φούρνο και σκορπάμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια της γέμισης το μείγμα της επικάλυψης. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
  3. Την ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 40 με 50 λεπτά περίπου (αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα κοντά στο κέντρο, πρέπει να βγαίνει καθαρή). Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 1½ με 2 ώρες, πριν την κόψουμε.
Σημειώσεις
* Η φυτίνη δίνει πιο τριφτό φύλλο αλλά έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση, γι΄αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα (μισό-μισό) μαργαρίνης και φυτίνης.
** Θα το χρησιμοποιήσουμε για να βουτυρώσουμε το ταψί και τη ζύμη, πριν προσθέσουμε τη γέμιση.
*** Από μία κολοκύθα του 1½ κιλού, θα πάρουμε περίπου ½ κιλό πουρέ (αφού έχουμε στραγγίσει τη σάρκα), ίσως και λίγο παραπάνω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι και 100g επιπλέον στη γέμιση, χωρίς να αλλάξουμε τις υπόλοιπες αναλογίες.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/10/02/%ce%be%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b9%ce%ac-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%85%ce%b8%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1/