Ψωμί με νιφάδες βρώμης και ελαιόλαδο
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 1 φόρμα 10x30 cm
Υλικά
  • 1 κούπα νερό, βραστό (240ml)
  • 1 κούπα νιφάδες βρώμης quick oats (90g)
  • ¼ κούπας νερό, χλιαρό (60ml)
  • 2 κ.σ. + 1 κ.γλ. μέλι (42+7g)
  • 2 κ.γλ. μαγιά στιγμής (6g)
  • 1 κούπα κεφίρ ή γάλα (240ml)
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο (50ml)
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • 2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως (260g)
  • 2 κ.γλ. αλάτι (10g)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις νιφάδες βρώμης με το βραστό νερό. Τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά ανακατεύοντας τες συχνά.
  2. Σε μια λεκάνη ζυμώματος ή στο μπολ του μίξερ διαλύουμε τις 2 κουταλιές της σούπας μέλι και τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τις μουλιασμένες νιφάδες βρώμης, το κεφίρ ή το γάλα, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια υγρή, κολλώδης ζύμη. Zυμώνουμε με τα χέρια για 12 με 15 λεπτά ή με το γάντζο του μίξερ για 6 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία κι εύπλαστη (θα συνεχίσει να κολλάει ελαφρώς στα χέρια). Αν η ζύμη μας βγει πολύ υγρή, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει τη σωστή υφή (ανάλογα με το αλεύρι μπορεί να πάρει μέχρι και ½ κούπα επιπλέον). Όσο πιο μαλακή είναι η ζύμη, τόσο πιο αφράτο θα γίνει το ψωμί και το αντίστροφο.
  3. Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε σ' ένα ελαφρώς λαδωμένο βαθύ μπολ. Την σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, θα χρειαστεί περίπου 1 με 1½ ώρα.
  4. Αφού ανέβει η ζύμη, την πατάμε λίγο για να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Πλάθουμε τη ζύμη σε κύλινδρο και την τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα κέικ (ή ψωμιού) και την πατάμε για να γεμίσει τη φόρμα μέχρι τις άκρες. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να φτάσει 1 με 2 δάχτυλα πάνω από το χείλος της φόρμας.
  5. Διαλύουμε το 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε 1 κουταλάκι ζεστό νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει, και πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα. Αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τα τελευταία λεπτά.
  6. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε το ψωμί πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/11/04/%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%af-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%8c%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%bf/