Veggie burger με σως αβοκάντο και salsa fresca
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Λαχανικά / Όσπρια
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ BURGER
  • 1½ κούπα κόκκινα φασόλια, βρασμένα & στραγγισμένα (345g)*
  • 4 μεσαία ή 8 μικρά λευκά μανιτάρια (120g)
  • 4 κ.σ. πλιγούρι, μαγειρεμένο (60g)**
  • ½ κούπα ψίχουλα ψωμιού (40g)
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • ½ κ.γλ. κύμινο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι, για το πασπάλισμα
  • αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι (60g)
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
  • 1 κ.σ. χυμό λάιμ
  • ξύσμα από ½ λάιμ
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ SALSA FRESCA
  • 2 μεσαίες ή 4 μικρές ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
  • 1 κ.σ. χυμό λάιμ
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  • 4 φύλλα μαρούλι, κομμένο σε λωρίδες
  • 4 ψωμάκια για burger, ολικής άλεσης
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ BURGER
  1. Ξεπλένουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 έως 12 ώρες. Αλλάζουμε το νερό και τα βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα βρασμένα φασόλια σε κονσέρβα.)
  2. Βάζουμε το πλιγούρι σ’ ένα μπολ και το καλύπτουμε με ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα για να φουσκώσει.
  3. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και τα κόβουμε σε φετάκια. Πλένουμε το jalapeño, το κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα νεύρα και το ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το jalapeño. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μισά φασόλια. Τα σοτάρουμε για 1 λεπτό. Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα, το τριμμένο κόλιανδρο, τη ρίγανη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να απελευθερώσουν τα αρώματα τους. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα και το αδειάζουμε στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά, προσέχοντας να μη γίνουν πολτός.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό, τα ψίχουλα, το αυγό και το πλιγούρι καλά στραγγισμένο. Κόβουμε τα υπόλοιπα φασόλια σε κομματάκια και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά. Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια και τα πασπαλίζουμε με λίγο ψιλό σιμιγδάλι. Τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν τα ψήσουμε (η παραμονή στο ψυγείο βοηθάει το μείγμα να σφίξει).
  5. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι (ή γκριλιέρα) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα μπιφτέκια περίπου 6 με 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρίζοντας τα μόνο μία φορά. Μπορούμε, επίσης, να τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο γκριλ σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αλειμμένο με λάδι. (Πιθανόν να μπορεί να ψηθεί και στα κάρβουνα πάνω σε ειδική επιφάνεια ψησίματος, όχι όμως σε σχάρα, γιατί κινδυνεύει κολλήσει ή να διαλυθεί).
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
  1. Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και το ξεφλουδίζουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων και το πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο περασμένο από πρέσα, το χυμό λάιμ, το ξύσμα και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε τη σως σε αεροστεγές δοχείο και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
ΓΙΑ ΤΗ SALSA FRESCA
  1. Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Πλένουμε το jalapeño, το κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα νεύρα και το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Σ' ένα μπολ αναμειγνύουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το μαϊντανό. Προσθέτουμε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, το χυμό λάιμ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να νοστιμίσει.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  1. Κόβουμε το ψωμάκι στη μέση και το φρυγανίζουμε. Αλείφουμε τη βάση του ψωμιού με μια πλούσια στρώση σως αβοκάντο και προσθέτουμε το μαρούλι κομμένο σε λωρίδες. Σκεπάζουμε με το μπιφτέκι και γαρνίρουμε με μια γενναιόδωρη ποσότητα από salsa fresca. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμάκι και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Οδηγίες συντήρησης: Τα burger διατηρούνται στο ψυγείο έως 3 μέρες και στην κατάψυξη μέχρι 1 μήνα. Η σως αβοκάντο διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο έως 3 μέρες (το λάιμ προστατεύει το αβοκάντο από την οξείδωση) και η salsa fresca καταναλώνεται αυθημερόν.
• Αν χρησιμοποιήσουμε κόκκινα φασόλια κονσέρβας, θα χρειαστούμε περίπου 1½ κονσέρβα (1 κονσέρβα έχει 240g στραγγισμένο βάρος).
• Όταν το πλιγούρι μαγειρευτεί, το βάρος του σχεδόν τριπλασιάζεται, επομένως θα χρειαστούμε περίπου 20g ωμό.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/12/02/veggie-burger-with-avocado/