Στριφτάρια με ταχίνι
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 220ml χλιαρό νερό (λίγο λίγοτερο από 1 κούπα)
  • 25g νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
  • 2¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης (125g)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 200g ταχίνι (1 κ.σ. για κάθε στριφτάρι)
  • 100g καστανή ζάχαρη (2 κ.γλ. για κάθε στριφτάρι)
  • κανέλα
  • καστανή ζάχαρη, κανέλα & σουσάμι (για το πασπάλισμα)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • Tαχίνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Καλύπτουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνεια φουσκάλες.
  2. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, με το αλάτι και την κανέλα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι και το μείγμα της μαγιάς.
  3. Ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική κι εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και πλάθουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης σε μπαστουνάκια. Στη συνέχεια, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενες λωρίδες με πλάτος 4cm.
  5. Στο κέντρο κάθε λωρίδας απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, δύο κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  6. Τυλίγουμε τη λωρίδα σε ρολό, ώστε να σχηματιστεί ένα μακρύ κορδόνι, και το στριφογυρίζουμε χαλαρά σε σχήμα σπιράλ (σαλιγκάρι) και το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να πλατύνει.
  7. Πασπαλίζουμε τα σαλιγκάρια με καστανή ζάχαρη, κανέλα και σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 25 με 30 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν.
  8. Αν θέλουμε, μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα περιχύνουμε με ταχίνι.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/04/14/%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%86%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%bd%ce%b9/