Σοκολατένια cookies με καραμέλες γάλακτος
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Cookies, Μπισκότα & Κουλουράκια
Ποσότητα/μερίδες: 24
Υλικά
  • 1 κούπα + 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (140g)
  • ⅓ κούπας κάκαο (30g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (115g)
  • ⅔ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (130g)
  • 1 μεγάλο αυγό, χωρισμένο + 1 ασπράδι
  • 2 κ.σ. γάλα (30g)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 1 κούπα φουντούκια ή καρύδια, χοντροαλεσμένα (120g)
  • 14 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες)
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (45g)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Σε άλλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την πατάμε να πλατύνει και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
  3. Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν. Αλέθουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς σε χοντρά κομμάτια και τους βάζουμε σε ένα ρηχό μπολ.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Παίρνουμε με το χέρι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (περίπου 20g) και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Βουτάμε τις μπαλίτσες μία-μία στο ασπράδι και τις κυλάμε στους ξηρούς καρπούς, μέχρι να καλυφθούν καλά και παντού. Τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φροντίζοντας να έχουν τουλάχιστον 5cm απόσταση μεταξύ τους. Με τον δείκτη μας ή με ένα κουταλάκι μεζούρα της ½ κ.γλ. σχηματίζουμε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας μια μικρή λακκουβίτσα πιέζοντας ελαφρά.
  5. Ψήνουμε κάθε λαμαρίνα χωριστά για 12 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και πιέζουμε προσεκτικά για δεύτερη φορά τις λακκουβίτσες γιατί στο μεταξύ τα cookies θα έχουν φουσκώσει και απλώσει αρκετά. Τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  6. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τις καραμέλες στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά) στη μέτρια ισχύ για 1 λεπτό. Βγάζουμε το μπολ από το φούρνο, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου (30, 20, 10 δευτερολέπτων), ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσουν εντελώς οι καραμέλες και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Γεμίζουμε τις λακκουβίτσες των cookies με τη ζεστή καραμέλα (γιατί όσο κρυώνει πήζει). Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα πριν τα μεταφέρουμε.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/12/28/cookies-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%82/