Παξιμαδάκια με λιαστή ντομάτα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 48 παξιμαδάκια
Υλικά
  • 2 κούπες αλεύρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • ¾ κούπας σιμιγδάλι, ψιλό (130g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1½ κ.γλ. μαύρο πιπέρι, χοντροαλεσμένο
  • ½ κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 50g λιαστές ντομάτες στο λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • ¼ κούπας παρμεζάνα, τριμμένη (25g)
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκια ματζουράνα ή ρίγανη, τα φύλλα
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • ⅓ κούπας κεφίρ ή ξινόγαλο ή αραιωμένο γιαούρτι* (80ml)
  • 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες (30ml)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (στον αέρα) και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, αφού προηγουμένως τις έχουμε στραγγίσει (κρατάμε 2 κ.σ. από το λάδι τους) και ψιλοκόψει, την τριμμένη παρμεζάνα και τα φυλλαράκια της ματζουράνας και ανακατεύουμε ελαφρά.
  3. Σε διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με το κεφίρ (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήσουμε) και το λάδι.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μαλακή, υγρή ζύμη. Ζυμώνουμε ελάχιστα χωρίς να την παιδέψουμε. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο κεφίρ ακόμη. Αντίθετα, αν κολλάει πολύ στα χέρια, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και με αλευρωμένα χέρια πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστουνάκι με μήκος περίπου 30cm και πάχος 5cm, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται. Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια παράλληλα στη λαμαρίνα, φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους και τα πατάμε με την παλάμη μας για να πλατύνουν.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C (στον αέρα). Με το μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε κάθε μπαστουνάκι λοξά σε φέτες με πάχος 1cm περίπου. Αραδιάζουμε τις φέτες στη λαμαρίνα σε μία στρώση και τις ψήνουμε για 12-15 λεπτά από κάθε πλευρά.** Θέλουμε να στεγνώσουν, όχι να ξεροψηθούν. Μεταφέρουμε τα παξιμαδάκια σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς. Αν θέλουμε, πριν τα σερβίρουμε, τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Σημειώσεις
* Αραιώνουμε το γιαούρτι με λίγο γάλα, μέχρι να αποκτήσει την υφή κρέμας γάλακτος.
** Μπορούμε να προσαρμόσουμε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με το πόσο τραγανά μας αρέσουν.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/02/19/%cf%80%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b1/