Τεμπέλικη λαγάνα χωρίς ζύμωμα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 1 μεγάλη λαγάνα ή 2 μικρότερες
Υλικά
  • 1½ κούπες νερό, χλιαρό (360ml)*
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml)
  • 1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)
  • 2 κ.γλ. ζάχαρη (10g)
  • ¼ κ.γλ. μαγιά στιγμής (1g)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • 2 κούπες αλεύρι κίτρινο χωριάτικο, από σκληρό σιτάρι (250g)
  • 2 κ.γλ. αλάτι (10g)
  • 1 κ.γλ. μέλι διαλυμένο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε το τα αλεύρια και το αλάτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια υγρή, κολλώδης ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι η επιφάνεια της να γεμίσει με μικροσκοπικές φουσκαλίτσες και η ζύμη να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 18 ώρες (εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία).
  2. Αφού "ανέβει" η ζύμη, αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη. Την πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια μας και της δίνουμε περίπου τετράγωνο σχήμα τεντώνοντας την. Μετά διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες προς το κέντρο, πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και την αναποδογυρίζουμε, ώστε να ’ρθει η ένωση από κάτω. Πλάθουμε απαλά τη ζύμη σε μπάλα, την αλευρώνουμε ώστε να μη κολλάει και τη σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με λαδωμένη μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  3. Με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια του πλάστη δίνουμε στη ζύμη το επιθυμητό σχήμα με πάχος όχι περισσότερο από ένα δάχτυλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αλευρωμένη λαδόκολλα, την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε ένα μισάωρο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει λίγο (δεν περιμένουμε να διπλασιαστεί). Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Μετά από 20 λεπτά, βάζουμε ένα ρηχό ταψάκι με μία κούπα βραστό νερό στη βάση του φούρνου, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του**.
  4. Με τα ακροδάχτυλα μας σχηματίζουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της λαγάνας. Διαλύουμε το μέλι στο ζεστό νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της και την πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι. Ψήνουμε τη λαγάνα στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.
Σημειώσεις
* Στις ζύμες συνιστάται να χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο, χωρίς χλώριο νερό.
** Όταν θα βάλουμε τη λαγάνα στο φούρνο και για τα επόμενα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστεί το νερό, η υγρασία εξαιτίας των υδρατμών θα βοηθήσει τη λαγάνα να φουσκώσει καθυστερώντας τη δημιουργία της κόρας. Αν μετά από το 10λεπτο δεν έχει εξατμιστεί όλο το νερό, απομακρύνουμε προσεκτικά το ταψάκι.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/03/01/%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%b6%cf%8d%ce%bc%cf%89%ce%bc%ce%b1/