Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά / Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 20-25 (ανάλογα το μέγεθος)
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • 1 κούπα αλεύρι κίτρινο χωριάτικο (125g)
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής (130g)
  • 1¼ κούπας χλιαρό νερό (300ml)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γλ. ρίγανη
  • 2 κ.γλ. θυμάρι
  • 2 κ.γλ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Προτιμάμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο, χωρίς χλώριο νερό. Προσέχουμε η θερμοκρασία του νερού να μην υπερβαίνει τους 45°C γιατί θα καταστραφούν οι ζυμομύκητες και δεν θα φουσκώσει η ζύμη.
  2. Σε μια λεκάνη για ζύμωμα, κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε αρχικά μ' ένα πιρούνι και στη συνέχεια, μόλις ενωθούν τα υλικά, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
  3. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, λεία κι ελαστική ζύμη. Δεν το παρακάνουμε, 5 με 7 λεπτά ζύμωμα είναι αρκετά για τη συγκεκριμένη ζύμη. Αν δείτε ότι η ζύμη σας είναι υγρή και κολλάει (διαφορετικά αλεύρια έχουν διαφορετική συμπεριφορά), προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι. Αν πάλι γίνει πολύ σφιχτή, ραντίστε την με λίγο νερό και ξαναζυμώστε. Όσο πιο μαλακή είναι η ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα ψωμάκια.
  4. Λαδώνουμε λίγο τη λεκάνη μας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες βάρους (με μέγεθος περίπου όσο χωράει στη χούφτα μας) και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
  6. Αλευρώνουμε κάθε μπαλίτσα και την πλάθουμε σε κορδόνι μήκους 30cm. Σχηματίζουμε τους κόμπους φέρνοντας χιαστί το ένα άκρο πάνω από το άλλο έτσι ώστε να σχηματιστεί μια θηλιά και κατόπιν περνάμε το ίδιο άκρο κάτω και μέσα από τη θηλιά. Τέλος γυρνάμε και στερεώνουμε τα δύο άκρα στο κάτω μέρος του κόμπου. Στην αρχή φαίνεται λίγο πολύπλοκο αλλά δεν είναι. Είναι προτιμότερο να πλάσουμε τους κόμπους χαλαρά, για να διατηρήσουν το σχήμα τους και μετά που θα φουσκώσουν.
  7. Τοποθετούμε του κόμπους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τους σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τους αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, περίπου 30 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ψήνουμε τους κόμπους για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  9. Στο μεταξύ σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και τα αρωματικά. Μόλις βγάλουμε τους κόμπους από το φούρνο, τους αλείφουμε με ένα πινέλο με το αρωματικό ελαιόλαδο και τους πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/04/28/%ce%bc%cf%85%cf%81%cf%89%ce%b4%ce%ac%cf%84%ce%b1-%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b4%ce%bf/