Ψωμί με σοκολάτα και ταχίνι
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 1 φόρμα 10x20cm
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • ⅔ κούπας αλεύρι κίτρινο χωριάτικο (85g)
  • ⅔ κούπας αλεύρι ολικής άλεσης (85g)
  • 1 κούπα χλιαρό νερό (250ml)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη (25g)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.γλ. ξηρή μαγιά (6g)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 100g ταχίνι
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.γλ. κακάο
  • 150g κουβερτούρα σε σταγόνες ή
  • κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη (55g)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Προτιμάμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο, χωρίς χλώριο νερό, προσέχοντας η θερμοκρασία του να μην υπερβαίνει τους 45°C.
  2. Σε μια λεκάνη για ζύμωμα, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε αρχικά μ' ένα πιρούνι και στη συνέχεια, μόλις ενωθούν τα υλικά, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, λεία κι ελαστική ζύμη.
  3. Λαδώνουμε λίγο τη λεκάνη μας, σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
  4. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το ταχίνι, το κακάο και την κανέλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Εάν το μείγμα μας βγει πολύ σφιχτό, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό.
  5. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Την ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο με πλάτος όχι μεγαλύτερο από τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και μήκος τουλάχιστον 40cm. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στην ανοιγμένη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά περιθώριο 1cm. Πασπαλίζουμε με τις σταγόνες κουβερτούρας και την καστανή ζάχαρη. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό από τη μικρή πλευρά και πιέζουμε το σημείο ένωσης για να κολλήσει καλά. Τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε το ψωμί στην τελευταία σχάρα για 30 με 35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ξεφορμάρουμε το ψωμί σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/05/16/%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%af-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%bd%ce%b9/