Muffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
  • 1¼ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
  • ⅓ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (28g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (5g)
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα (5g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
  • 1 κούπα πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες(3 μέτριες μπανάνες ή 230g)
  • ½ κούπα στραγγιστό γιαούρτι 10% ή 2% (100g)
  • 1 αυγό
  • ½ κούπα ζάχαρη (100g)
  • 2 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (30ml)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 200g πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση
  1. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα πιάτο και τοποθετούμε 12 γεμάτες κουταλιές του γλυκού πραλίνα φουντουκιού σε απόσταση μεταξύ τους. Βάζουμε το πιάτο στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει η πραλίνα φουντουκιού.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για muffins ή τοποθετούμε στις υποδοχές χάρτινες θήκες ή θήκες σιλικόνης.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα και ανακατεύουμε με το σύρμα, ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
  4. Σε διαφορετικό μπολ ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες με το γιαούρτι, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα.
  5. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μη μείνει αδιάλυτο αλεύρι στον πάτο του μπολ. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι λείο αλλά θα έχει κόμπους.
  6. Γεμίζουμε με το μείγμα τις υποδοχές των muffins μέχρι τη μέση και προσθέτουμε μία παγωμένη κουταλιά πραλίνα φουντουκιού σε καθεμία. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
  7. Ψήνουμε τα muffins για 5 λεπτά στους 220°C και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 12-15 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν πιέζοντας με το δάχτυλο ελαφρά την κορυφή τους, αν έχει επαναφορά είναι έτοιμα. Βγάζουμε τα muffins από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μερικά λεπτά, πριν τα βγάλουμε από τις υποδοχές. Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Σημειώσεις
• Για να φτιάξουμε μεγαλύτερα muffins γεμίζουμε 10 ή 11 από τις 12 υποδοχές, έτσι ώστε οι υπόλοιπες να γεμίσουν σχεδόν μέχρι το χείλος (περίπου μισό εκατοστό πιο κάτω). Γεμίζουμε τις άδειες υποδοχές με νερό.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/03/21/muffins-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-nutella/