Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 23x23cm. (Αν δεν έχουμε τετράγωνη φόρμα, χρησιμοποιούμε μια ορθογώνια με ανάλογο εμβαδό.)
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 και ¾ της κούπας βρώμη (155g) και ανακατεύουμε καλά.
Για την κρέμα κεφίρ, αναμειγνύουμε σ' ένα δεύτερο μπολ το κεφίρ, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το ασπράδι και τη βανίλια. (Μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα κεφίρ στη γέμιση.)
Απλώνουμε τα ⅔ της ζύμης στη φόρμα και καλύπτουμε με μια στρώση μαρμελάδας. Κατόπιν απλώνουμε την κρέμα κεφίρ πάνω στην μαρμελάδα.
Προσθέτουμε στην ζύμη που έχουμε κρατήσει την υπόλοιπη βρώμη, δηλαδή το ¼ της κούπας (25g) και το σουσάμι. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μας για να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα και τα σκορπάμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση (τη μαρμελάδα ή τη μαρμελάδα-κεφίρ).
Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν οι άκρες. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/04/27/%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b2%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/