Νηστίσιμο κέικ με καραμελένια βουτυρόκρεμα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Επιδόρπια / Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • ½ κούπα άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας (45g)
  • 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κούπα φυτικό, νηστίσιμο γάλα ή νερό (240ml)
  • 1 κούπα ζεστό νερό (240ml)
  • ¾ κούπας σπορέλαιο (165g)
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 1¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
  • ¾ κούπας φυτικό, νηστίσιμο γάλα (180ml)
  • 1 κούπα μαύρη μαλακή ζάχαρη (230g)
  • 4½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (35g)
  • 1 πλάκα μαργαρίνη, μαλακή, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένη σε κύβους (250g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα μια θέση χαμηλότερα από τη μέση. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ, με διάμετρο 20cm, και στρώνουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι.
  2. Σε διαφορετικό μπολ βάζουμε το ζεστό νερό, το φυτικό γάλα, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι και να αναμειχθούν τα υλικά. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
  4. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες ισομερώς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 50 λεπτά ή έως ότου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο των κέικ. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά. Κατόπιν τα ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΕΝΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
  1. Όσο κρυώνουν τα κέικ, ετοιμάζουμε την κρέμα βουτύρου. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το φυτικό γάλα, μαζί με την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε την εστία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμη. Απομακρύνουμε από την εστία, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος και την τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  2. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) χτυπάμε με το φτερό (ή με το μίξερ χειρός), σε μέτρια ταχύτητα, τη μαργαρίνη με το αλάτι, μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά (κουταλιά κουταλιά) την κρύα κρέμα που έχουμε ετοιμάσει και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει κρεμώδες, περίπου 5 λεπτά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
  1. Αφού κρυώσουν εντελώς τα κέικ, συνεχίζουμε με τη συναρμολόγηση (αν το κέικ είναι έστω κι ελάχιστα χλιαρό, η κρέμα θα αρχίσει να λιώνει). Βάζουμε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα και απλώνουμε το ⅓ περίπου της βουτυρόκρεμας στην επιφάνεια. Τοποθετούμε επάνω το δεύτερο κέικ και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα, καλύπτοντας την επιφάνεια και τα πλαϊνά.
  2. Διατηρούμε το κέικ για 4−5 μέρες στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, το αφήνουμε για 20 λεπτά εκτός ψυγείου.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/04/02/%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%85%cf%81%cf%8c%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b1/