Αυθεντική dulce de leche χωρίς ζαχαρούχο!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μαρμελάδες & Κρέμες
Ποσότητα/μερίδες: 400 γραμμάρια
Υλικά
  • ¼ λοβός φρέσκιας βανίλιας, περίπου 5cm (προαιρετικά)
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες (αγελαδινό ή κατσικίσιο ή ανάμεικτο)
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (200g)
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
  • ¼ κ.γλ. χοντρό θαλασσινό αλάτι (προαιρετικά)
  • ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα διαλυμένη σε 2 κ.γλ. ζεστό νερό
Εκτέλεση
  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Ρίχνουμε τα σποράκια και τον άδειο λοβό, μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι (αν χρησιμοποιήσουμε) σε μία κατσαρόλα 3 λίτρων με βαρύ πάτο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει το γάλα και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη διαλυμένη στο νερό μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε προσεκτικά γιατί το μείγμα θα αρχίσει να φουσκώνει, και να αφρίζει, ιδιαίτερα αν έχουμε χρησιμοποιήσει κατσικίσιο γάλα. Μόλις καταλαγιάσουν οι φουσκάλες, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  2. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας, έτσι ώστε το μείγμα να σιγοβράζει, χωρίς όμως να κοχλάζει. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα (κάθε 15 λεπτά), μέχρι το μείγμα να πάρει ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα.
  3. Καθώς το μείγμα αρχίζει να πήζει και να σκουραίνει, ανακατεύουμε όλο και πιο συχνά (κάθε 5 λεπτά), για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν πάρει σκούρο χρώμα καραμέλας και αποκτήσει παχύρρευστη υφή (σχεδόν πυκνότητα ζαχαρούχου γάλακτος), απομακρύνουμε από τη φωτιά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμη, βάζουμε 1 κ.γλ. καραμέλα σε ένα πιατάκι που έχουμε φροντίσει να βάλουμε νωρίτερα στην κατάψυξη. Βάζουμε το πιατάκι ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό και ελέγχουμε την πυκνότητα της καραμέλας. Αν έχει μέτρια πυκνότητα είναι έτοιμη, αν είναι πολύ αραιή συνεχίζουμε το βράσιμο, ενώ αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα (1 κ.σ. κάθε φορά), μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
  4. Για πιο λεία υφή ρίχνουμε την καραμέλα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα αποστειρωμένο και στεγνό βάζο. Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κλείνουμε το βάζο, αφού κρυώσει, και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρείται μέχρι και 1 μήνα. Όταν θελήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, τη ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί, μέχρι να ρευστοποιηθεί. Αν θέλουμε να την αραιώσουμε περισσότερο, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Σημειώσεις
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λευκή ζάχαρη με ξανθή ακατέργαστη ζάχαρη (turbinado ή demerara).
• Δεν είναι απαραίτητο να σουρώσουμε τη dulce de leche. Αρκεί να αφαιρέσουμε το λοβό της βανίλιας και το ξυλάκι κανέλας, αν έχουμε χρησιμοποιήσει, πριν γεμίσουμε το βάζο.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/04/10/dulce-de-leche-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%b6%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%bf/