Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Έθνικ κουζίνα
Ποσότητα/μερίδες: 40 κεφτεδάκια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
  • 750g κιμά μοσχαρίσιο
  • 250g κιμά χοιρινό
  • ½ κούπα ψίχουλα ψωμιού, από περίπου δύο φέτες μπαγιάτικο ψωμί (40g)
  • 2 κρόκους αυγών, ελαφρά χτυπημένους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, περασμένες από την πρέσα
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.γλ. σάλτσα σόγιας (soya sauce)
  • ½ κ.γλ. άσπρο πιπέρι
  • αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ
  • 1¼ κούπας νερό
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ¼ κούπας σάλτσα σόγιας (soya sauce)
  • ¼ κούπας σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (55g)
  • ½ κ.γλ. σκόνη τζίντζερ
  • ¼ κ.γλ. σκόνη σκόρδου
  • ¼ κ.γλ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1-2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • σουσάμι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (το ψωμί, τους κρόκους, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το τζίντζερ, τη σόγια, το άσπρο πιπέρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και να προκύψει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά στρόγγυλα κεφτεδάκια (περίπου 3,5 με 4cm) και τα τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη λαμαρίνα. Βγαίνουν περίπου 40 κομμάτια. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20-25 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ¼ κούπας νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το υπόλοιπο νερό (1 κούπα) μαζί με τη σόγια, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, το σκόρδο, το πιπέρι καγιέν, το μέλι και το ξύδι. Ανακατεύουμε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να καλύπτει το πίσω μέρος του κουταλιού, περίπου 2 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, αλάτι.
  3. Περιχύνουμε τα ζεστά κεφτεδάκια με τη σάλτσα, γαρνίρουμε με φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και σουσάμι και σερβίρουμε. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με ρύζι basmati ή jasmine.
Σημειώσεις
• Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το ζυμωμένο κιμά σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο, ώστε να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις και να αναδειχθούν τα αρώματα.
• Διορθώνουμε την οξύτητα ή τη γλυκύτητα της σάλτσας, αυξομειώνοντας αντίστοιχα την ποσότητα του ξυδιού ή της καστανής ζάχαρης.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/06/03/sweet-and-sour-metballs/