Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το σπορέλαιο. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπολ με τα στεγνά υλικά το μείγμα των υγρών εναλλάξ με ½ κούπα γάλα. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά μας. Το μείγμα δεν θα είναι λείο και θα έχει ακόμη μικρούς σβώλους αλλά δεν το ανακατεύουμε περισσότερο. Αφού προσθέσουμε τη ½ κούπα γάλα, αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα ή κεφίρ επιπλέον. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας ή ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με λίγο λιωμένο βούτυρο. Γεμίζουμε μια κουτάλα μέχρι τα ⅔ με χυλό (60ml) και τον ρίχνουμε στο τηγάνι σχηματίζοντας μικρούς κύκλους, χωρίς να κουνάμε το τηγάνι. Η πυκνότητα του χυλού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να απλώνει σιγά-σιγά από μόνος του. Αν ο χυλός είναι πολύ πυκνός και απλώνεται με δυσκολία, προσθέτουμε μερικές κουταλιές γάλα ή κεφίρ. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και να ροδίσει από κάτω. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αν χρειαστεί βουτυρώνουμε ενδιάμεσα το τηγάνι. Σερβίρουμε αμέσως.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ PANCAKES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το σπορέλαιο και τη βανίλια. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπολ με τα στεγνά υλικά το μείγμα των υγρών εναλλάξ με ½ κούπα γάλα. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά μας. Το μείγμα δεν θα είναι λείο και θα έχει ακόμη μικρούς σβώλους αλλά δεν το ανακατεύουμε περισσότερο. Αφού προσθέσουμε τη ½ κούπα γάλα, αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα ή κεφίρ επιπλέον. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας ή ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με λίγο λιωμένο βούτυρο. Γεμίζουμε μια κουτάλα μέχρι τα ⅔ με χυλό (60ml) και τον ρίχνουμε στο τηγάνι σχηματίζοντας μικρούς κύκλους, χωρίς να κουνάμε το τηγάνι. Η πυκνότητα του χυλού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να απλώνει σιγά-σιγά από μόνος του. Αν ο χυλός είναι πολύ πυκνός και απλώνεται με δυσκολία, προσθέτουμε μερικές κουταλιές γάλα ή κεφίρ. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και να ροδίσει από κάτω. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αν χρειαστεί βουτυρώνουμε ενδιάμεσα το τηγάνι. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
• Τα pancakes για να γίνουν αφράτα, δεν θέλουν παίδεμα. Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις. • Όσο πιο αραιό είναι το μείγμα, τόσο πιο λεπτά θα γίνουν τα pancakes. Για να γίνουν φουσκωτά, το μείγμα πρέπει να είναι παχύρρευστο, σχεδόν σαν ζύμη κέικ.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/05/14/fluffy-yogurt-pancakes/