Σιροπιασμένο τσουρέκι με σοκολάτα και καρύδια
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 2 τσουρέκια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ (για δύο τσουρέκια)
  • 4½ κούπες αλεύρι σκληρό (≈565g), περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη≥13g
  • + επιπλέον για το άνοιγμα
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη (55g)
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  • 40g φρέσκια μαγιά ή 1½ φακελάκι ξηρή μαγιά (13.5g)
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κούπα γάλα (240ml)
  • ½ κούπα βούτυρο, λιωμένο (100g)
  • 
2 αυγά
, σε θερμοκρασία δωματίου
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ (για δύο τσουρέκια)
  • 130g λιωμένη κουβερτούρα
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη (50g)
  • ⅓ κούπας κακάο άγλυκο (30g)
  • ½ κούπα αγελαδινό βούτυρο (όχι soft), λιωμένο (100g)
  • 1 κούπα καρύδια, χοντροκομμένα (120g)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (για δύο τσουρέκια)
  • ⅔ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (130g)
  • ½ κούπα νερό (120ml)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε ¼ κούπας χλιαρό γάλα (60ml). Προσέχουμε η θερμοκρασία του γάλακτος να μην υπερβαίνει τους 45°C γιατί θα καταστραφούν οι ζυμομύκητες και δεν θα φουσκώσει η ζύμη. Προσθέτουμε ¼ κούπας αλεύρι (30g) και ανακατεύουμε, ώστε να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο διάστημα αυτό το μείγμα πρέπει να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
  2. Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και προσθέτουμε κατόπιν το υπόλοιπο γάλα (¾ κούπας=180ml), την καστανή και τη λευκή ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε με το δάχτυλο μας τη θερμοκρασία του μείγματος -πρέπει να είναι χλιαρό- προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
  3. Σε μια λεκάνη για ζύμωμα ή στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύουμε να ενωθούν και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις (4¼ κούπες=535g). Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα του μπολ, περίπου 10 λεπτά. Αν ζυμώσουμε με το χέρι, χρησιμοποιούμε αρχικά μια φαρδιά πλαστική σπάτουλα για να διπλώνουμε τη ζύμη γιατί στην αρχή είναι υγρή και κολλάει πολύ. Καθώς συνεχίζουμε το ζύμωμα, οι ίνες της γλουτένης αναπτύσσονται, το αλεύρι απορροφά την υγρασία, η ζύμη γίνεται εύπλαστη και κολλάει λιγότερο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε τη ζύμη για 15 λεπτά τουλάχιστον.
  4. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ευρύχωρη λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε να φουσκώσει αργά, ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 25-30°C. Γι' αυτό κάνουμε υπομονή για όσο χρειαστεί. Αφού φουσκώσει, μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη και να πλάσουμε τα τσουρέκια μας την επόμενη μέρα. Η ζύμη θα έχει σφίξει και θα πλάθεται ακόμη πιο εύκολα.
  5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση λιώνοντας το βούτυρο με τη σοκολάτα σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα. Προσθέτουμε την άχνη, το κακάο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια λεία πάστα.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα κομμάτια, σκεπάζουμε το ένα με μια πετσέτα για να μη στεγνώνει και ανοίγουμε το άλλο σε ορθογώνιο φύλλο 38x28cm χρησιμοποιώντας τον πλάστη και αλευρώνοντας για να μη κολλάει. Απλώνουμε τη μισή γέμιση πάνω στην ανοιγμένη ζύμη αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 2cm. Πασπαλίζουμε με τα μισά καρύδια και τη μία κουταλιά ζάχαρης. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό από τη μακριά πλευρά. Πιέζουμε το σημείο ένωσης για να κολλήσει καλά και τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω. Κόβουμε 2cm από κάθε άκρο του ρολού μ΄ένα πριονωτό, κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια κόβουμε το ρολό κατά μήκος, στη μέση. Έτσι σχηματίζονται δυο λωρίδες που στις κομμένες πλευρές διακρίνονται οι στρώσεις ζύμης-γέμισης που εναλλάσσονται. Έχοντας τις κομμένες πλευρές στραμμένες προς τα πάνω, ενώνουμε τα άκρα των δύο λωρίδων και πλέκουμε διπλώνοντας τις λωρίδες εναλλάξ την μία πάνω στην άλλη και δημιουργούμε μία πλεξίδα. Τα άκρα του ρολού που κόψαμε δεν τα πετάμε, μπορούμε να τα ψήσουμε κι αυτά.
  7. Μεταφέρουμε προσεκτικά την πλεξίδα σε βουτυρωμένη φόρμα (30x10cm) στρωμένη με λαδόκολλα ή απευθείας σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου (δεν είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί) και συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η επιφάνεια. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Μόλις βγάλουμε τα τσουρέκια απ' το φούρνο τα αλείφουμε με το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Προσέχουμε το σιρόπι να διεισδύσει σε όλες τις πτυχώσεις της ζύμης και να μην μας περισσέψει σιρόπι. Περιμένουμε 10 λεπτά και τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Σημειώσεις
Δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Η σφιχτή ζύμη που ζυμώνεται εύκολα, χωρίς να κολλάει, δε θα μας δώσει αφράτα τσουρέκια.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/04/29/%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ad%ce%ba%ce%b9-%ce%b3%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c/