Παγωμένο smoothie με σπιτική πραλίνα φουντουκιού
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μαρμελάδες & Κρέμες / Παγωτά, Σορμπέ & Smoothies
Ποσότητα/μερίδες: περίπου 350g
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  • 200g φουντούκια, ψημένα & ξεφλουδισμένα
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (85g)
  • ¼ κούπας κακάο (≈25g)
  • 2−3 κ.σ. σπορέλαιο (45ml)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γλ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ SMOOTHIE ME ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ(για 1 μερίδα)
  • 1 μπανάνα
  • 2-3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
  • 100g στραγγιστό γιαούρτι
  • ⅓ κούπας γάλα (80ml)
  • 3 κ.σ. νιφάδες βρώμης, ψημένες (προαιρετικά) (15g)
  • 1 κ.γλ. κακάο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη άχνη ή μέλι
  • 3−4 παγάκια
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Απλώνουμε τα φουντούκια σε μια λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 12 με 15 λεπτά, μέχρι η φλούδα τους να αποκτήσει ένα σκούρο καστανό χρώμα. Τα ανακατεύουμε μια φορά ενδιάμεσα, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Για να αφαιρέσουμε τις φλούδες από τα φουντούκια, περιμένουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ανακινούμε δυνατά την κατσαρόλα κρατώντας το καπάκι καλά στερεωμένο, πιέζοντάς το από τις λαβές. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα όσα φουντούκια έχουν ξεφλουδιστεί και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (αν δεν τα ξεφλουδίσουμε, η πραλίνα φουντουκιού θα έχει μια δυσάρεστη πικρή επίγευση).
  2. Ρίχνουμε τα ξεφλουδισμένα φουντούκια στον επεξεργαστή τροφίμων (ή άλλο μέσο) και τα πολτοποιούμε. Ενδιάμεσα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρευστο μείγμα, περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το σπορέλαιο, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και το μείγμα να γίνει γυαλιστερό και κρεμώδες, περίπου 2 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, περισσότερη ζάχαρη ή λίγο σπορέλαιο, σε περίπτωση που το μείγμα είναι πολύ σφιχτό.
  4. Αδειάζουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και τη διατηρούμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε σκιερό και δροσερό μέρος, ή στο ψυγείο για 1 μήνα περίπου.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ SMOOTHIE ME ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  1. Απλώνουμε τις νιφάδες βρώμης σ’ ένα ταψάκι σε λεπτή στρώση. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα (ψήνουμε μεγαλύτερη ποσότητα και αποθηκεύουμε την υπόλοιπη σε ένα γυάλινο βαζάκι).
  2. Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από τα παγάκια, στο μπλέντερ ή στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα παγάκια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη, μέχρι να θρυμματιστούν. Σερβίρουμε αμέσως σε μεγάλο ποτήρι.
Σημειώσεις
• Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης στο αγαπημένο μας smoothie για να γίνει πιο πηκτό αλλά και για να το ενισχύσουμε θρεπτικά.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/08/17/homemade-nutella-smoothie/
503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.