Αυγά μάτια με πολύχρωμες πιπεριές
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Έθνικ κουζίνα
Ποσότητα/μερίδες: 2
Υλικά
  • ¼ κ.γλ. κύμινο σε σπόρους
  • ¼ κούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (60ml)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • 1 κόκκινη ή πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 2 κ.γλ. σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • ¼ κ.γλ. ίνες σαφράν
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • ¼ − ½ κούπα νερό (60−120ml)
  • 4 αυγά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, τους σπόρους του κύμινου για 2 λεπτά, για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το μαϊντανό και τον κόλιανδρο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 5−10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σαφράν, το πιπέρι καγιέν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες και να συμπυκνωθεί η σάλτσα, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι.
  2. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Σχηματίζουμε 4 «φωλιές» μέσα στην πηχτή σάλτσα και σπάμε προσεχτικά μέσα από ένα αυγό, φροντίζοντας να μη διαλυθεί ο κρόκος. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν για 10−12 λεπτά, σε πολύ(!) χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξουν ελαφρά τα ασπράδια και να μελώσουν οι κρόκοι.
  3. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.
Σημειώσεις
• Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα με τις πιπεριές αρκετά νωρίτερα. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε, προσθέτουμε και μαγειρεύουμε τα αυγά.
• Αν δεν μας αρέσει ο φρέσκος κόλιανδρος, μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με μαϊντανό.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/11/20/pepper-tomato-poached-eggs/