Σιροπιασμένο κέικ πορτοκάλι με σταφίδες
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 1 μακρόστενη φόρμα 10x30cm
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 150g σταφίδες
  • ½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι (120ml)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. λικέρ με άρωμα πορτοκάλι
  • 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις+1 κ.σ. (280+8g)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1½ κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι (300g)
  • 1¼ κούπα ζάχαρη (250g)
  • 3 αυγά, μεγάλα
  • ¾ κούπας σπορέλαιο (165g)
  • 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • ⅓ κούπας από το υγρό που μουλιάσαμε τις σταφίδες (80ml)
  • ⅓ κούπας ζάχαρη (65g)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη (125g)
  • 3−4 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκάλι μαζί με το μέλι. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ και τις σταφίδες (αν δεν σκεπάζονται από το υγρό, προσθέτουμε λίγο χυμό ή νερό ακόμη). Τις αφήνουμε να μουλιάσουν, μέχρι να τις χρειαστούμε.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων περίπου 30x10cm.
  3. Σε ένα μεσαίο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε διαφορετικό μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το λάδι, το ξύσμα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι και να αναμειχθούν τα υλικά.
  4. Σουρώνουμε τις σταφίδες και μετράμε ⅓ της κούπας από το υγρό, το οποίο κρατάμε στην άκρη. Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με 1 κ.σ. αλεύρι και τις προσθέτουμε κι αυτές στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στην προτελευταία σχάρα για 40 με 50 λεπτά (αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ, πρέπει να βγαίνει καθαρή). Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια λαμαρίνα και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά.
  6. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ με το σιρόπι και περιμένουμε λίγο να το απορροφήσει. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει το σιρόπι. Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς, το περιχύνουμε με το γλάσο, αφήνοντάς το να τρέξει στα πλαϊνά. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σταφίδες.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  1. Όσο ψήνεται το κέικ, φροντίζουμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το στραγγισμένο υγρό από τις σταφίδες μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για 3 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  1. Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού κουταλιά-κουταλιά ανακατεύοντας, μέχρι να πετύχουμε ένα λείο γλάσο με την επιθυμητή πυκνότητα (πρέπει να ρέει με αργό ρυθμό)
Σημειώσεις
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με αποξηραμένα κράνμπερις. Η γλυκόξινη γεύση τους μετριάζει τη γλύκα του κέικ και το πορφυρό τους χρώμα το κάνει ακόμη πιο γιορτινό.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2014/12/21/orange-currants-yogurt-loaf/