Ψωμί∼πίτσα στη φόρμα… χωρίς ζύμωμα!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Ορεκτικά & Σνακ / Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 4-6 (1 μακρόστενη φόρμα του κέικ)
Υλικά
  • 1 κούπα νερό, χλιαρό (240ml)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, στην πρέσα ή στον τρίφτη
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κούπες υλικά της επιλογής μας(χρησιμοποίησα πιπεριά, ελιές, λιαστές ντομάτες, μανιτάρια, πεπερόνι, ζαμπόν)
  • 150g τυρί που λιώνει, τριμμένο (χρησιμοποίησα κίτρινη μοτσαρέλα, όχι φρέσκια)
  • 2 κ.σ. χοντρό σιμιγδάλι, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Τοποθετούμε τις ελιές και τις λιαστές τομάτες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, τα φρέσκα μανιτάρια καθώς και τα λιπαρά αλλαντικά (μπέικον, πεπερόνι) ή τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να σχηματιστεί μια μαλακή, υγρή ζύμη, περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το τριμμένο τυρί, και ζυμώνουμε απαλά με τη σπάτουλα, ώστε να εγκλωβιστούν τα υλικά μέσα στη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη που έχουμε λίγο λαδώσει (για να μην κολλήσει στη ζύμη) και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
  3. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, 30x10cm περίπου, και πασπαλίζουμε με χοντρό σιμιγδάλι ή αλεύρι. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα ζύμης στη φόρμα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί (κρατάμε στην άκρη 2 κουταλιές). Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι. Καλύπτουμε πάλι με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40 λεπτά. Τα τελευταία 20 λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C, στις αντιστάσεις.
  4. Πασπαλίζουμε το ψωμί με λίγο σιμιγδάλι και ψήνουμε, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, μέχρι να να ροδίσει καλά, περίπου 30-35 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε το ψωμί με το τριμμένο τυρί που κρατήσαμε και ψήνουμε, μέχρι να λιώσει. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ψωμί μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Όσο περισσέψει, μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε ή να το φρυγανίσουμε.
Σημειώσεις
• Όσο λιγότερη υγρασία έχουν τα υλικά που θα προσθέσουμε, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το ψωμί. Φροντίζουμε να σοτάρουμε τα λιπαρά αλλαντικά ή να τα ψήσουμε για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων για να βγάλουν τα λίπη τους. Επίσης, σοτάρουμε τα φρέσκα μανιτάρια για να χάσουν την υγρασία τους.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/02/12/no-knead-pizza-bread/