Ονειρεμένη τούρτα cappuccino για τα δυο χρόνια!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Ποσότητα/μερίδες: 12-14 κομμάτια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
  • 1½ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (300g)
  • 3½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (15g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κούπας νερό, ζεστό (60ml)
  • 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ espresso
  • 1 κούπα γάλα (240ml)
  • ½ πλάκα βούτυρο (όχι μαργαρίνη), μαλακωμένο
  • σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (125g)
  • 1½ κ.σ. σπορέλαιο (20g)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 3 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΦΕ
  • ⅓ κούπας νερό, βραστό (80ml)
  • 3½ κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (45g)
  • 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ espresso
  • 1 κ.σ. λικέρ με άρωμα καφέ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ & ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • 1½ κούπα φυτική κρέμα γάλακτος, παγωμένη (350ml)
  • 1 συσκευασία τυρί μασκαρπόνε(250g)
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (90g)
  • 1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 1 κ.σ. λικέρ με άρωμα καφέ
  • 75g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 2 κ.σ. νερό, βραστό
  • 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ espresso
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ (ganache)
  • 75g σοκολάτα κουβερτούρα
  • ⅓ κούπας φυτική κρέμα γάλακτος (75ml)
  • 2 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετικά)
  • σπασμένους κόκκους καφέ με επικάλυψη σοκολάτας και σκόνη κακάο, για διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Στρώνουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ, με διάμετρο 24cm.
  2. Για να φτιάξουμε το κέικ: Στον κάδο του μίξερ ή σ’ ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι).
  3. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο βραστό νερό. Προσθέτουμε το γάλα, το σπορέλαιο και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στα στεγνά υλικά μαζί με το μαλακό βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, για δύο λεπτά, καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα−ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες ισομερώς και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου για 20 με 25 λεπτά ή έως ότου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο των κέικ. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά. Κατόπιν τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  6. Για να φτιάξουμε το σιρόπι: Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη και το στιγμιαίο καφέ στο βραστό νερό. Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Για να φτιάξουμε την κρέμα μασκαρπόνε για τη γέμιση και την επικάλυψη: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τη φυτική κρέμα γάλακτος με το μίξερ, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, έως ότου σφίξει καλά και αφρατέψει. Σε διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το λικέρ, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αναμειγνύουμε το μείγμα του μασκαρπόνε με τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με ένα σύρμα χειρός.
  8. Για να συναρμολογήσουμε την τούρτα: Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα, βάζουμε 4 λωρίδες λαδόκολλα, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο περίγραμμα. Αν χρειάζεται, κόβουμε τις κορυφές των κέικ με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού, ώστε να είναι επίπεδα. Τοποθετούμε το πρώτο κέικ στην πιατέλα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Με ένα πινέλο ή κουτάλι βρέχουμε το κέικ με ⅓ από το σιρόπι. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε περίπου το ⅓ της γέμισης και σκορπάμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα στην επιφάνεια.
  9. Βάζουμε το δεύτερο κέικ πάνω στον πάγκο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, και το βρέχουμε με άλλο ⅓ από το σιρόπι. Το αναποδογυρίζουμε και το τοποθετούμε με τη βρεγμένη πλευρά πάνω στη γέμιση, προσέχοντας η πάνω επιφάνεια της τούρτας μας να είναι εντελώς οριζόντια. Βρέχουμε την επιφάνεια του κέικ με το υπόλοιπο σιρόπι.
  10. Για την επικάλυψη κρέμας καφέ: Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο βραστό νερό και προσθέτουμε το μείγμα στην υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα της κρέμας καφέ, καλύπτοντας το πάνω μέρος της τούρτας και τα πλαϊνά. Βάζουμε την τούρτα για μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξει η πρώτη στρώση. Στη συνέχεια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα διορθώνοντας τυχόν ατέλειες και τρύπες, ώστε να αποκτήσει η τούρτα μας μια όσο το δυνατόν πιο λεία επιφάνεια. Επιστρέφουμε την τούρτα στο ψυγείο για μισή ώρα ακόμα.
  11. Για το γλάσο: Σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει) λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και να γίνει παχύρρευστο. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και την περιχύνουμε αργά με το γλάσο, ξεκινώντας από το κέντρο, μέχρι να αρχίσει να στάζει γύρω−γύρω στα πλαϊνά. Περιμένουμε λίγο να σταθεροποιηθεί το γλάσο και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες, πριν σερβίρουμε. Την επόμενη μέρα είναι ακόμη πιο νόστιμη καθώς οι γεύσεις έχουν χρόνο να αναπτυχθούν.
  12. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο, αφαιρούμε τα κομμάτια της λαδόκολλας και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με σπασμένους κόκκους καφέ με επικάλυψη σοκολάτας και σκόνη κακάο (τους αγοράζουμε έτοιμους ή τους φτιάχνουμε εύκολα μόνοι μας, βουτώντας κόκκους καφέ σε λιωμένη κουβερτούρα και μόλις αυτή παγώσει, σε κακάο). Εναλλακτικά, μπορούμε να παραλείψουμε το γλάσο και να πασπαλίσουμε την επιφάνεια της τούρτας με σκόνη κακάο. Κόβουμε την τούρτα σε λεπτά κομμάτια και σερβίρουμε. Διατηρούμε την τούρτα για 3−4 μέρες στο ψυγείο.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/03/08/cappuccino-cake/