Η νηστίσιμη πλευρά των lamingtons
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Ποσότητα/μερίδες: 40 κομμάτια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 2 κούπες φυτικό γάλα, σόγιας ή αμυγδάλου (480ml)
  • 2 κ.γλ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • ⅓ κούπας κορν φλάουρ (50g)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1½ κούπες ζάχαρη κρυσταλλική, χτυπημένη στο μούλτι (300g)
  • ⅓ κούπας σπορέλαιο (75g)
  • 4 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη (375g)
  • 5 κ.σ. άγλυκη σκόνη κακάο (35g)
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη, λιωμένη (30g)
  • ¼ κούπας φυτικό γάλα, σόγιας ή αμυγδάλου (60ml)
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • ζεστό νερό
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
  • 2¼−2¾ κούπες καρύδα, τριμμένη (200−250g)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί, με διαστάσεις 24x34cm ή λίγο μικρότερο, και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας να πέσει όσο περισσεύει.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το φυτικό γάλα με το ξύδι και αφήνουμε το μείγμα να «κόψει».
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε τη ζάχαρη για μερικά δευτερόλεπτα στο μούλτι, ώστε να σπάσουν οι κόκκοι και να γίνει πιο λεπτή. Την προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και τη βανίλια στο μπολ με το γάλα που στο μεταξύ έχει «κόψει» κι έχει αρχίσει να πήζει και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μην υπάρχουν ορατοί σβόλοι.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα κι αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέικ, αυτή να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και κατόπιν το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, για να κρυώσει ομοιόμορφα. Για μεγαλύτερη ευκολία, πριν το ξεφορμάρουμε, το κόβουμε πρώτα στη μέση. Όταν κρυώσει εντελώς, τυλίγουμε κάθε κομμάτι με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη για μία νύχτα.
  6. Βγάζουμε το κέικ από την κατάψυξη, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ακουμπάμε σε μία επιφάνεια κοπής. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά τις άκρες, ώστε να σχηματιστεί ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Χαράζουμε και στη συνέχεια κόβουμε το κέικ σε τετράγωνα κομμάτια με πλευρά μήκους 4cm.
  7. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη μαζί με το κακάο. Προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το φυτικό γάλα, τη βανίλια και 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε όσο ζεστό νερό χρειάζεται, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει τη σωστή πυκνότητα προκειμένου να επικαλύψει τα κομμάτια του κέικ (πρέπει να ρέει με σχετικά αργό ρυθμό). Τοποθετούμε το μπολ πάνω από ένα μεγαλύτερο μπολ γεμισμένο κατά το ⅓ με βραστό νερό, έτσι ώστε να παραμείνει ρευστό το γλάσο.
  8. Βάζουμε ένα μέρος της τριμμένης καρύδας σε ένα βαθύ μπολ. Χρησιμοποιώντας δυο πιρούνια, βουτάμε ένα−ένα τα κυβάκια του κέικ πρώτα στο γλάσο, αφήνοντας να τρέξει όσο περισσεύει. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά πιρούνια, τα κυλάμε στο μπολ με την καρύδα, μέχρι να καλυφθούν καλά και παντού. Τα ακουμπάμε σε μία λαδόκολλα πασπαλισμένη με καρύδα για να στεγνώσουν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια, προσθέτοντας καρύδα στο μπολ όποτε χρειάζεται.
Σημειώσεις
• Διατηρούμε τα lamingtons σε αεροστεγώς κλειστό σκεύος για να παραμείνουν αφράτα.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/03/24/vegan-lamingtons/