Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα με κρέπες
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Επιδόρπια / Ζύμες χωρίς μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 12-16
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ-ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
  • 300g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κούπα ζάχαρη (200g)
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
  • 600g κρέμα γάλακτος, χλιαρή
  • 4 κ.σ. βούτυρο (55g)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΚΡΕΠΕΣ (για 25-30 κρέπες)
  • 6 αυγά
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • ¾ κούπας κακάο (65g)
  • 3 κούπες γάλα (690g)
  • ¾ κούπας νερό (180g)
  • ½ κούπα βούτυρο, λιωμένο (100g)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη (55g)
  • ½ κ.γλ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
  • ½ κούπα ζάχαρη (100g)
  • 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ-ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
  1. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σ' ένα μπολ.
  2. Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, έτσι ώστε η κρέμα να διατηρείται χλιαρή.
  3. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο ανακατεύουμε τη ζάχαρη, με το νερό και το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το ανακάτεμα κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει ανακινώντας την κατσαρόλα κυκλικά, μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει, δηλαδή να σκουρύνει και να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσέχουμε να μην μας καεί γιατί θα πικρίσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά, γιατί θα αρχίσει να κοχλάζει, το ⅓ της χλιαρής κρέμας γάλακτος. Ανακατεύμε με μια σπάτουλα, μέχρι να σταματήσει να κοχλάζει και ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε πολύ χαμηλή φωτιά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί η καραμέλα με την κρέμα σ' ένα λείο μείγμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Περιμένουμε 5 λεπτά για να μαλακώσει η κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη, λεία και γυαλιστερή υφή η κρέμα. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει και να πήξει, πριν τη χρησιμοποιήσουμε (περίπου 2 ώρες).
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΚΡΕΠΕΣ
  1. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τις κρέπες. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακαό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Αν βγάζοντας το μπολ από το ψυγείο μας φανεί το μείγμα πολύ πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα. Αν υπάρχουν κόμποι αδιάλυτου αλευριού, μπορούμε να το περάσουμε από ψιλή σίτα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει καλά και το αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. (Ανάλογα με τη διάμετρο που θέλουμε να έχει η τούρτα μας, επιλέγουμε και το αντίστοιχο τηγάνι.) Με μια κουτάλα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα χυλού στο κέντρο του τηγανιού και κουνώντας το κυκλικά, απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά και ροδίσει, αναποδογυρίζουμε την κρέπα με μια σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ακουμπάμε την ψημένη κρέπα πάνω σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
  3. Στο μεταξύ μπορούμε να αρχίσουμε να συναρμολογούμε την τούρτα. Στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να ψηθεί η επόμενη κρέπα, αλείφουμε την προηγούμενη με μια πολύ λεπτή στρώση κρέμας, φροντίζοντας να μας περισσέψει κρέμα για το γλασάρισμα της τούρτας. Συνεχίζουμε να εναλλάσσουμε τις στρώσεις κρέπας με κρέμα, μέχρι η τούρτα μας να έχει το επιθυμητό ύψος. Μπορούμε, επίσης, να ψήσουμε πρώτα όλες τις κρέπες και κατόπιν να συναρμολογήσουμε την τούρτα. Τέλος, καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Αν η κρέμα έχει πήξει πολύ μπορούμε να τη ζεστάνουμε ελαφρά για να μπορέσουμε να γλασάρουμε ομοιόμορφα την τούρτα. Αν θέλουμε διακοσμούμε την τούρτα με σπασμένη καραμέλα ή ξηρούς καρπούς.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
  1. Σε μικρό κατσαρολάκι φτιάχνουμε την καραμέλα, ζεσταίνοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει και να σκουρύνει. Απλώνουμε την καραμέλα σε λεπτή στρώση πάνω σε λαδόκολλα κι όταν στερεοποιηθεί, τη σπάμε σε μικρά κομμάτια.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/06/01/%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%82/