Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Φτιάχνω μόνος μου
Ποσότητα/μερίδες: περίπου 200g
Υλικά
  • ½ πλάκα βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασίαδωματίου, κομμένο σε κύβους (125g)
  • ¼−⅓ κούπας ελαιόλαδο, με ήπια γεύση ή σπορέλαιο (60−80ml)
  • αλάτι, κατά βούληση (⅛−½ κ.γλ.)
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε μισή ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο στο multi ή με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το λάδι της προτίμησής μας και αλάτι κατά βούληση και χτυπάμε για 1−2 λεπτά, φροντίζοντας να καθαρίζουμε ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο και γυαλιστερό (θα είναι αρκετά υγρό, αλλά μην ανησυχείτε, θα σταθεροποιηθεί στο ψυγείο).
  3. Μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα δοχείο με καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 1−2 ώρες να παγώσει, πριν το χρησιμοποιήσουμε. Φυλάσσεται σκεπασμένο στο ψυγείο και δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σημειώσεις
• Η ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσουμε θα καθορίσει πόσο μαλακό θα είναι το βούτυρο μας αφού παγώσει. Όσο περισσότερο προσθέσουμε, τόσο πιο μαλακό θα είναι.
• Πριν ξεκινήσουμε, αφήνουμε το βούτυρο μισή ώρα εκτός ψυγείου. Δεν το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για να μαλακώσει πιο γρήγορα γιατί αυτό θα επηρεάσει τη σύσταση του.
• Για να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, απλά αυξάνουμε ανάλογα τη δοσολογία των υλικών.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/06/05/homemade-spreadable-butter/