Τραγανές μπάρες με γιαούρτι, ροδάκινο & καραμέλα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Ποσότητα/μερίδες: 9 μεγάλες ή 16 μικρότερες μπάρες
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΑΝΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ (crumble)
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)
  • ⅓ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (67g)
  • ⅓ κούπας λεπτές νιφάδες βρώμης (quick oats) (30g)
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ κούπας αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους (55g)
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κούπα αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους (115g)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 2−3 ροδάκινα (ή νεκταρίνια ή μήλα), ξεφλουδισμένα
  • και κομμένα σε κύβους (καθαρό βάρος 300g)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (14g)
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (8g)
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 400g στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  • 1 αυγό
  • ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (30g)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  • ½ κούπα καραμέλα γάλακτος (dulce de leche)
  • λίγο γάλα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Σε μια τετράγωνη φόρμα για μπράουνις, με διαστάσεις 20x20cm, τοποθετούμε σταυρωτά δύο κομμάτια λαδόκολλας, αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν περιμετρικά για να μας διευκολύνουν στο ξεφορμάρισμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λαδόκολλα.
  2. Για την τραγανή επικάλυψη: Σε ένα μπολ (ή στον επεξεργαστή τροφίμων/multi) ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις νιφάδες βρώμης, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντας το προκειμένου να κατανεμηθεί το βούτυρο ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα (ή εφόσον χρησιμοποιήσουμε τον επεξεργαστή τροφίμων/multi, ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα). Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
  3. Για τη βάση: Σε ένα μπολ (ή στον επεξεργαστή τροφίμων/multi) ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντάς το προκειμένου να κατανεμηθεί το βούτυρο ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και να σχηματιστεί ένα ψιχουλιατό μείγμα (ή εφόσον χρησιμοποιήσουμε τον επεξεργαστή τροφίμων/multi, ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, μέχρι σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν υγρή άμμο και να μην υπάρχει στεγνό αλεύρι).
  4. Αδειάζουμε το μείγμα της βάσης μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα, πιέζοντας με ένα κουτάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε τα κυβάκια ροδάκινου και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. αλεύρι και ½ κ.γλ. κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  6. Σε διαφορετικό μπολ (ή στον επεξεργαστή τροφίμων/multi) αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλεύρι και τη βανίλια, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στην ψημένη βάση, σκορπάμε στην επιφάνεια τα κομματάκια ροδάκινου (δεν τα πιέζουμε!) και πασπαλίζουμε με το μείγμα της επικάλυψης, τρίβοντας το με τα δάχτυλα μας.
  7. Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Μεταφέρουμε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ξεφορμάρουμε σε μια επιφάνεια κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 9 μεγάλες ή 16 μικρότερες μπάρες. Σερβίρουμε με ζεστή καραμέλα γάλακτος που έχουμε αραιώσει με λίγο γάλα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (dulce de leche)
  1. Ανοίγουμε την κονσέρβα του ζαχαρούχου και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα γυάλινο βαζάκι (επιλέγουμε ένα βαζάκι με βιδωτό μεταλλικό καπάκι και κατάλληλος μέγεθος, ώστε να χωράει με άνεση το ζαχαρούχο γάλα). Σκεπάζουμε με το καπάκι, χωρίς να το βιδώσουμε. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, φροντίζοντας όταν βυθίσουμε το βαζάκι στην κατσαρόλα η στάθμη του νερού να είναι πάνω από τη στάθμη του ζαχαρούχου. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το ζαχαρούχο για 3 ώρες περίπου ή μέχρι η καραμέλα να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Μετά το πέρας της πρώτης ώρας, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το ζαχαρούχο ανά μισή ώρα (εγώ την ανακάτεψα μόνο στο τέλος με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθεί). Δεν ξεχνάμε καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού να προσθέτουμε βραστό νερό στην κατσαρόλα, έτσι ώστε η στάθμη του νερού να παραμένει σταθερή. Μετά το τέλος του βρασμού, βγάζουμε το βαζάκι προσεκτικά από την κατσαρόλα και αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει.
  2. Τη διατηρούμε στο ψυγείο. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, τη ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν θέλουμε, την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο γάλα.
Σημειώσεις
• Διατηρούμε τις μπάρες σκεπασμένες στο ψυγείο, για 4−5 μέρες.
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με νεκταρίνια ή και μήλα, ανάλογα με την εποχή. Διαλέξτε φρούτα με σφιχτή σάρκα αλλά όχι άγουρα.
• Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορείτε να παραλείψετε την καραμέλα.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/06/12/peach-caramel-yogurt-crumb-bars/