Σαλάτα ζυμαρικών με ψητά ντοματίνια
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Σαλάτες / Ζυμαρικά
Ποσότητα/μερίδες: 6-8
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ
  • 750g ντοματίνια cherry (στρογγυλά ή
  • μακρόστενα, τύπου "βελανίδι")
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
  • 1 μεγάλη ή 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
  • 1½ κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • 1¼ κ.γλ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. ξύδι, κόκκινο ή λευκό
  • ⅓ κούπας ελαιόλαδο (80ml)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  • 1 συσκευασία φιογκάκια ή άλλο κοντό ζυμαρικό,
  • βρασμένα & στραγγισμένα (500g)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150g τυρί φέτα, θρυμματισμένο
  • ½ κούπα ελιές καλαμών σε ροδέλες (70g)
  • ⅓ κούπας κουκουνάρι, ψημένο (50g)
  • 2 χούφτες γλιστρίδα, χοντροκομμένη (προαιρετικά)
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
  1. Για τα ψητά ντοματίνια & το κουκουνάρι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα ντοματίνια με απορροφητικό χαρτί. Τα κόβουμε στη μέση και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Τα ψήνουμε για 2−3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να συρρικνωθούν, να ζαρώσουν και να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους (δεν θέλουμε να στεγνώσουν εντελώς). Τα τελευταία 15 λεπτά βάζουμε στο φούρνο και το κουκουνάρι και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  2. Για τα ζυμαρικά: Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 1−2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Για το ντρέσινγκ: Σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Χρησιμοποιώντας τη λάμα του μαχαιριού, τα λιώνουμε όλα μαζί και δημιουργούμε μια πάστα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Ρίχνουμε λίγο−λίγο, σε συνεχή ροή, το λάδι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, περισσότερο αλάτι ή ξύδι. Φροντίζουμε να έχει ένταση το ντρέσινγκ για να μην χαθεί μέσα στη σαλάτα.
  4. Σερβίρισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά, τα ψητά ντοματίνια, τη θρυμματισμένη φέτα, τις ελιές, το κουκουνάρι και τη γλιστρίδα και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ελέγχουμε την οξύτητα και το αλατοπίπερο και τελειώνουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Σημειώσεις
• Αν δεν σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως, την διατηρούμε στο ψυγείο σκεπασμένη για 2−3 ημέρες.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/06/23/roasted-cherry-tomato-pasta-salad/