Μαρμπλ μπράουνις με σοκολάτα & τυρί κρέμα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Ποσότητα/μερίδες: 16 κομμάτια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΤΖΙΖΚΕΙΚ
  • 200g τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά (τύπου philadelphia), σε θερμοκρασία δωματίου
  • ⅓ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (66g)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 1 αυγό, μεγάλο
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ
  • 55g σοκολάτα γάλακτος, τεμαχισμένη
  • 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο (45g)
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο (30g)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
  • ½ κούπα+1½ κ.σ. κακάο, άγλυκο (50g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα γάλα φρέσκο (120 ml)
  • 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι
  • 1 κούπα σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (220g)
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  • 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε τη σχάρα στην προτελευταία θέση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις.
  2. Σε μια τετράγωνη φόρμα για μπράουνις, με διαστάσεις 20x20cm, τοποθετούμε σταυρωτά δύο κομμάτια λαδόκολλας, αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν περιμετρικά για να μας διευκολύνουν στο ξεφορμάρισμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λαδόκολλα.
  3. Για την επικάλυψη τζιζκέικ: Σε ένα μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα με το μίξερ χειρός στη μεσαία ταχύτητα για να αφρατέψει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε για 1−2 λεπτά ακόμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αυγό και ομογενοποιούμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Για τα μπράουνις: Σε ένα μικρό μπολ, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων (γυάλινο ή πλαστικό), βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα, το βούτυρο και το σπορέλαιο. Ζεσταίνουμε 1 λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. (Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, το μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή ένταση, ώστε να διατηρείται ζεστό το νερό, χωρίς να βράζει. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.)
  5. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  6. Σε μία κούπα ανακατεύουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού (ή το ξύδι). Αφήνουμε 5−10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να κόψει το γάλα (θα δούμε να επιπλέουν μικρά άσπρα κομματάκια).
  7. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη ζάχαρης. Προσθέτουμε το γάλα, τα ασπράδια και τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί ένα λείο, γυαλιστερό και πυκνό μείγμα. Σταδιακά ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  8. Κρατάμε ⅓ της κούπας από το μείγμα των μπράουνις στην άκρη και αδειάζουμε το υπόλοιπο στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει. Απλώνουμε το μείγμα της επικάλυψης ομοιόμορφα πάνω στη βάση και ρίχνουμε στην επιφάνεια κουταλιές από το μείγμα των μπράουνις που έχουμε κρατήσει. Με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με την λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις τα δύο μείγματα, ώστε να σχηματιστούν “νερά”.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35−40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν οι άκρες και το μείγμα στο κέντρο μόλις να σταθεροποιηθεί. Δεν ψήνουμε περισσότερο. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, τοποθετώντας την πάνω σε μία σχάρα. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ξεφορμάρουμε τα μπράουνις και τα μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια κοπής. Κόβουμε σε 16 τετράγωνα κομμάτια.
Σημειώσεις
• Τα μπράουνις κόβονται πιο εύκολα, χωρίς να θρυμματίζονται, αν μείνουν για μια ώρα στο ψυγείο. Είναι το ίδιο νόστιμα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο αλλά διαφοροποιείται η υφή τους.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/09/04/cheesecake-marbled-brownies/