Σπιτικά κράκερ
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: περίπου 300g
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
  • ⅔ κούπας νερό (160ml)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (55g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα ή εναλλακτικά λίγο ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
  • χοντρό αλάτι
  • υλικά της επιλογής μας (σπόρους, μπαχαρικά, βότανα, τυριά)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν. Σχηματίζουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το λάδι και το νερό. Ανακατεύουμε αρχικά μ' ένα πιρούνι και στη συνέχεια ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να «δέσει» η ζύμη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο, αλευρώνοντας για να μην κολλάει. Κόβουμε κάθε φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ζύμης ή στο σχήμα που θέλουμε με κουπ πατ.
  4. Μεταφέρουμε τα κράκερ σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια τους. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με το χτυπημένο αυγό ή με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ελάχιστο χοντρό αλάτι και τα υλικά της επιλογής μας.
  5. Ψήνουμε τα κράκερ για 12 με 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί μπισκότων που κλείνει αεροστεγώς.
Σημειώσεις
Οι τρύπες δεν είναι μόνο για διακόσμηση αλλά βοηθούν στο να διαφύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να ψηθούν σωστά τα κράκερ.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/05/30/%cf%83%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b5%cf%81/