Mηλόπιτα «ακορντεόν» με επικάλυψη κρέμας τυριού
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 1 κούπα γάλα, χλιαρό (240ml)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  • 3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (440g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (7g)
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κούπας σπορέλαιο (60ml)
  • 1 αυγό, χτυπημένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 2 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα & κομμένα σε λεπτές φέτες (Granny Smith ή άλλη ποικιλία με τραγανή σάρκα)
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • ¼ κούπας φρέσκο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (55g)
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή καστανή (200g)
  • 3 κ.γλ. κανέλα (8g)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 5 κ.σ. τυρί κρέμα, με χαμηλά λιπαρά (100g)
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
  • 3 κ.σ. χυμό μήλου ή γάλα
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε ¼ της κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (3 κ.σ.). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (3/4 κούπας), το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο και το χτυπημένο αυγό. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη, 2−3 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Βάζουμε τη ζύμη πίσω στο μπολ, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10−20 λεπτά.
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι (ή σε ένα μπολάκι στα μικροκύματα) λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα ραντίζουμε με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και τη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, με διαστάσεις 35x50cm περίπου. Με κοφτερό μαχαίρι ή με τη ροδέλα της πίτσας κόβουμε παράλληλα προς τη μεγάλη πλευρά του φύλλου σε 5 λωρίδες ίσου πλάτους. Κόβουμε ξανά κάθετα στο μέσο της μεγάλης πλευράς, σχηματίζοντας 10 λωρίδες συνολικά.
  5. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις λωρίδες της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το μείγμα της κανελοζάχαρης και πατάμε με τα δάχτυλα μας για να κολλήσει στη ζύμη. Στοιβάζουμε προσεκτικά τις λωρίδες ανά πέντε τη μία πάνω στην άλλη, απλώνοντας ενδιάμεσα τα μήλα (σχηματίζονται 2 στοίβες με 5 στρώσεις η καθεμία). Όση ζάχαρη πέφτει όπως δουλεύουμε, την προσθέτουμε ανάμεσα στις στρώσεις ή αργότερα στο ταψί. Κόβουμε τις στοιβαγμένες λωρίδες σε 3 ίσα κομμάτια την καθεμία, σχηματίζοντας 6 στοίβες με 5 στρώσεις η καθεμία.
  6. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 10x30cm, και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Τοποθετούμε σε σειρά τις στοίβες της ζύμης μέσα στη φόρμα επιμελώς ατημέλητα (όσο πιο «άτσαλα» τοποθετημένα είναι τα φύλλα της ζύμης, τόσο πιο ενδιαφέρον θα είναι το τελικό σχήμα της μηλόπιτας). Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, δεν είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 45−50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα (καλό θα είναι να βάλουμε ένα ταψί κάτω από τη φόρμα, γιατί μπορεί να τρέξει σιρόπι καθώς ψήνεται). Αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς η επιφάνεια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  8. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το γλάσο και αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε, αν χρειάζεται λίγο ακόμη χυμό ή γάλα για να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.
  9. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά τη μηλόπιτα από τα τοιχώματα της φόρμας και την ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω στη σχάρα, στην οποία έχουμε στρώσει προηγουμένως ένα κομμάτι λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε τη μηλόπιτα με το γλάσο. Ιδανικά σερβίρεται χλιαρή.
Σημειώσεις
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ποικιλία μήλων προτιμάτε, αρκεί να είναι τραγανά, ή να συνδυάσετε δύο ή περισσότερες ποικιλίες μήλων.
• Καλό θα είναι να βάλετε ένα ταψί κάτω από τη φόρμα, γιατί μπορεί να τρέξει σιρόπι καθώς ψήνεται.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/10/16/apple-cinnamon-pull-apart-bread/