Καλοκαιρινό κέικ φρούτων με τραγανή κρούστα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 10-12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ (streusel)
  • ⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (40g)
  • ¼ κούπας ζάχαρη (50g)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • ¼ κούπας παγωμένο βούτυρο (όχι soft), σε μικρά κομμάτια (55g)
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 1⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (170g)
  • +3 κ.σ. αλεύρι για το πασπάλισμα των φρούτων
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¾ κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (170g)
  • 1 κούπα ζάχαρη (200g)
  • 1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 250g ώριμα αλλά σφιχτά βερίκοκα και ροδάκινα, κομμένα σε κομμάτια των 2cm
  • (περίπου 3 μεγάλα βερίκοκα και 2 μικρά ροδάκινα)
  • 250g ανάμικτα κόκκινα φρούτα (κεράσια, φράουλες, μούρα, βατόμουρα),
  • τα μεγάλα κομμένα σε κομμάτια (περίπου 2 κούπες)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 23cm ή ένα στρόγγυλο ταψάκι με διάμετρο 24 ή 26cm.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε τρίβοντας με τα δάχτυλά μας το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγεί, μέχρι να μας χρειαστεί.
  3. Κοσκινίζουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε ¼ της κούπας ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα ¾ της ζάχαρης συνεχίζοντας το ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα, τον πάτο του κάδου και το φτερό του μίξερ με μια σπάτουλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στη μεσαία προς υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά (η ζάχαρη δε θα έχει διαλυθεί τελείως). Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε για δεύτερη φορά με τη σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στη ζύμη. Η ζύμη θα είναι πιο πυκνή από μια κλασική ζύμη κέικ.
  4. Πασπαλίζουμε τα κομμένα φρούτα με το αλεύρι (3 κ.σ.) και προσθέτουμε τα μισά στη ζύμη ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στη βουτυρωμένη φόρμα και σκορπάμε τα υπόλοιπα φρούτα στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τα φρούτα με το μείγμα του streusel.
  5. Ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά. Αν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο. Μεταφέρουμε την φόρμα σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/06/06/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%89%ce%bd/