Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 16
Υλικά
  • 1 πλάκα Βιτάμ με Βούτυρο (250g)
  • 1½+½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, χωρισμένη (300+100g)
  • ½ κούπα νερό (120ml)
  • 6 κ.σ. κακάο, άγλυκο (45g)
  • 2 κ.σ. λικέρ ή κονιάκ (30ml)
  • 1 κ.σ. γλυκόζη ή μέλι
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 2 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις (250g)
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (14g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 5 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25x35cm ή λίγο μεγαλύτερο (αν είναι μικρότερο, κινδυνεύει να ξεχειλίσει) και πασπαλίζουμε τον πάτο με λίγο αλεύρι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το Βιτάμ να λιώσει. Προσθέτουμε 1½ κούπα ζάχαρη (κρατάμε ½ κούπα στην άκρη), το νερό, το κακάο, το κονιάκ και τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και και να γίνει το μείγμα λείο και γυαλιστερό. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε 1¼ κούπας από το μείγμα (300ml) και το βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε το υπόλοιπο στην άκρη.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα "σύρμα" (ή το μίξερ χειρός), τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη (½ κούπα) για 12−15 λεπτά ή έως ότου το μείγμα να τριπλασιαστεί σε όγκο, να αφρατέψει και να αποκτήσει ένα υπόλευκο χρώμα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα της κατσαρόλας (ελέγχουμε πρώτα αν έχει κρυώσει, για να μην ψήσουμε τα αυγά) και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα και να μην υπάρχει αδιάλυτο αλεύρι.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25−30 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
  5. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Χαράζουμε σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια και περιχύνουμε με το μείγμα που κρατήσαμε στο ψυγείο. Αν δεν θέλουμε να απορροφηθεί μέρος το γλάσου, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς, πριν το γλασάρουμε.
Σημειώσεις
• Ρίχνουμε το γλάσο σε ζεστό κέικ, μόνο αν θέλουμε να απορροφηθεί μέρος του γλάσου. Διαφορετικά, αφήνουμε τo κέικ να κρυώσει εντελώς, πριν το γλασάρουμε.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/11/11/boiled-chocolate-cake/