Μοσχαρίσια ρολάκια με λαχανικά & γλάσο βαλσάμικου
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κρέας & Πουλερικά
Ποσότητα/μερίδες: 10-12 ρολάκια
Υλικά
  • 1 κιλό τρυφερό µοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε λεπτές φέτες μεγέθους 7x14 cm (κόντρα ή φιλέτο)
  • 3 κ.σ. Γούστερ σως (Worcestershire sauce)
  • 1 κ.γλ. ρίγανη, ξερή, κοπανισμένη μέχρι να γίνει σκόνη
  • 1 κ.γλ. θυμάρι, ξερό, κοπανισμένο μέχρι να γίνει σκόνη
  • ½ κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
  • 1 καρότο, κομμένο σε μπαστουνάκια
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε μπαστουνάκια
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πιπεριά πράσινη, κέρατο, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 4−5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (15ml)
  • ½ κ.γλ. ρίγανη, ξερή
  • ½ κ.γλ. θυμάρι, ξερό
  • ½ κ.γλ. βασιλικός, ξερός
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος (30ml)
  • 3 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ⅓ κούπας ξύδι βαλσαμικό (80ml)
  • ⅓ κούπας ζωμό βοδινού (80ml)
  • 3 κ.σ. σκούρα καστανή ζάχαρη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το τρυφερό πράσινο μέρος, για να δέσουμε τα ρολάκια μετά το ψήσιμο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Το κόβουμε, κάθετα στις ίνες, σε λεπτές φέτες, με μέγεθος 7x14cm περίπου και τις χτυπάµε ελαφρά µε το σφυρί του κρέατος για να λεπτύνουν (ή ζητάµε από τον κρεοπώλη µας να τις ετοιμάσει). Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τη Γούστερ σως, τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο και το πιπέρι (δεν ρίχνουμε αλάτι στη μαρινάδα). Περιχύνουμε το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα εκτός ψυγείου ή για περισσότερες ώρες στο ψυγείο (όταν θέλουμε να το μαγειρέψουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά).
  2. Καθαρίζουμε το καρότο και πλένουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε το καρότο, το κολοκυθάκι και τις πιπεριές σε λεπτά μπαστουνάκια με μήκος μεγαλύτερο από το πλάτος που έχουν οι φέτες του κρέατος, 12−14cm περίπου, ώστε να προεξέχουν όταν τα τυλίξουμε στα ρολά. Κόβουμε το τρυφερό πράσινο τμήμα από τα κρεμμυδάκια σε λεπτές λωρίδες με το ίδιο μήκος.
  3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σπάμε με τη λάμα του μαχαιριού. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να αρωματίσουν το βούτυρο. Ρίχνουμε το βαλσαμικό ξύδι, το ζωμό και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό και να πήξει, δημιουργώντας ένα παχύρρευστο σιρόπι. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, πετάμε το σκόρδο και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο (1 κ.σ.) και σοτάρουμε το καρότο, το κολοκυθάκι και τις πιπεριές (τα κρεμμυδάκια δεν χρειάζονται σοτάρισμα). Σοτάρουμε για 2−3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα αλλά να παραμείνουν τραγανά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
  5. Βγάζουμε τις φέτες του κρέατος από τη μαρινάδα και τις ταμπονάρουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας. Τις απλώνουμε σε μια επιφάνεια και τις αλατοπιπερώνουμε. Μοιράζουμε σε καθεμία τα σοταρισμένα λαχανικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και τα δένουμε με σπάγκο ή τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
  6. Στο ίδιο τηγάνι που σοτάραμε τα λαχανικά ζεσταίνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το μισό ελαιόλαδο. Μόλις κάψει το λάδι, τοποθετούμε μερικά ρολάκια στο τηγάνι, με την ένωση προς τα κάτω, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε το ένα με το άλλο. Σοτάρουμε καλά τα ρολάκια από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν στον επιθυμητό βαθμό. Μόλις ψηθούν, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά. Συνεχίζουμε ομοίως, μέχρι να τελειώσουν όλα τα ρολάκια.
  7. Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε το τρυφερό πράσινο μέρος τους και τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Ζεσταίνουμε για 10−15 δευτερόλεπτα στη μέγιστη ένταση του φούρνου για να μαλακώσουν (με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν ελαστικότητα). Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες ή το σπάγκο από τα ρολάκια και δένουμε το καθένα με ένα κρεμμυδάκι, κόβοντας όσο περισσεύει. Ζεσταίνουμε το γλάσο και αν έχει πήξει, το αραιώνουμε προσθέτοντας ελάχιστο νερό. Περιχύνουμε τα ρολάκια με το γλάσο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
• Διαλέγουμε τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας, κατάλληλο για σοτάρισμα (κόντρα ή φιλέτο είναι τα ιδανικά κομμάτια αλλά η αλήθεια είναι ότι κοστίζουν κάτι παραπάνω).
• Δεν τοποθετούμε πολλά ρολάκια ταυτόχρονα στο τηγάνι και προσπαθούμε να τα σοτάρουμε για τον ίδιο χρόνο από κάθε πλευρά, έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/11/27/balsamic-glazed-steak-rolls/