Κουραμπιέδες σοκολάτας με αμύγδαλα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Cookies, Μπισκότα & Κουλουράκια
Ποσότητα/μερίδες: 35-45 κουραμπιέδες
Υλικά
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • 5 κ.σ. κακάο σκόνη, άγλυκο (37g)
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 250g βούτυρο γάλακτος, κομμένο σε κύβους, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη (125g) + επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1 βανιλίνη
  • 100g αμύγδαλα, με φλούδα, ψημένα & χοντροσπασμένα
  • 100g σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
  1. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, για 8−10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια ή τα χοντροκόβουμε με το μαχαίρι.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε με το φτερό (ή το μίξερ χειρός), αρχικά στη χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά σε υψηλή, το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 15−20 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο, ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμη (αν χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός, αλλάζουμε εξάρτημα και βάζουμε το γάντζο). Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπάμε (ή ζυμώνουμε με τα χέρια), ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες (ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε), με διάμετρο 3 εκατοστά περίπου, και κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας στο κέντρο τους για να κρατάνε περισσότερη άχνη. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, για 20−30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν. Προσέχουμε να μην τους παραψήσουμε, γιατί όσο κρυώνουν σφίγγουν.
  4. Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα. Στη συνέχεια τους βουτάμε λίγους λίγους σε ένα μπολ γεμάτο άχνη και τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά. Τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και τους στοιβάζουμε σε πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά με επιπλέον άχνη. Τους διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο, για να μην τραβήξουν υγρασία.
Σημειώσεις
• Φροντίζουμε να βγάλουμε το βούτυρο δύο−τρεις ώρες νωρίτερα από το ψυγείο, για να προλάβει να μαλακώσει.
• Όσο περισσότερο χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.
• Δεν βάζουμε τους κουραμπιέδες στην άχνη όσο είναι ζεστοί, γιατί θα τραβήξει υγρασία η άχνη και θα λασπώσει.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/12/04/chocolate-almond-snowball-cookies/