Χριστουγεννιάτικο μαγικό κέικ με καρύδια & μπαχαρικά
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 10-12 κομμάτια
Υλικά
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • ⅛ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ⅛ κ.γλ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • ⅛ κ.γλ. μπαχάρι, τριμμένο
  • ⅛ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα καρύδια, ψιλοαλεσμένα (60g) + ½ κούπα καρύδια, χοντροκομμένα για το πασπάλισμα της φόρμας (60g)
  • ½ πλάκα βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένη & χλιαρή (125g)
  • ½ λίτρο γάλα, χλιαρό (500ml)
  • 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.γλ. λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ¼ κ.γλ. κρεμόριο
  • ½ κούπας σκούρη καστανή ζάχαρη, υγρή (110g)
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη (65g)
  • 1 κ.σ. νερό
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία τετράγωνη φόρμα, με διαστάσεις 20x20cm, ή στρογγυλή, με διάμετρο 20−22cm. (Αν χρησιμοποιήσουμε κουμπωτή φόρμα, τη ντύνουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές.) Πασπαλίζουμε τον πάτο της φόρμας με ½ κούπα χοντροαλεσμένα καρύδια (φωτο1).
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, την κανέλα, το κακάο, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το αλάτι. Προσθέτουμε ½ κούπα ψιλοαλεσμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
  3. Σ’ ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ομοίως, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το το μίξερ χειρός, στη χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια μαζί με το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού ή το κρεμόριο), έως ότου σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται (φωτο2).
  5. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί τα δύο είδη ζάχαρης και το νερό (φωτο3), μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν (φωτο4). Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι/μπαχαρικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί (φωτο5). Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός ή σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί (φωτο6).
  6. Προσθέτουμε ⅓ της μαρέγκας στο παραπάνω μείγμα. Με τη σπάτουλα «διπλώνουμε» με απαλές, κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα (θα συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάλυτοι κόμποι μαρέγκας). Συνεχίζουμε κάνοντας το αντίστροφο, προσθέτουμε δηλαδή ⅓ του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά και συνεχίζουμε προσθέτοντας ⅓ κάθε φορά του υγρού μείγματος στη μαρέγκα, μέχρι να τελειώσει. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι εντελώς λείο αλλά θα έχει μικρούς κόμπους και θα μοιάζει σαν να έχει «κόψει» (φωτο7).
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για 1 ώρα περίπου. Ανάλογα με το φούρνο, μπορεί να χρειαστεί από 60 έως 70 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια του έχει ροδίσει και στο κέντρο του τρεμοπαίζει ελαφρά σαν ζελέ κάτω από την κρούστα, όταν κουνάμε απαλά το ταψί (φωτο8).
  8. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τρεις ώρες να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, πριν το κόψουμε. Αν βιαζόμαστε, αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το βάζουμε στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. Το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο. Τρώγεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε κρύο από το ψυγείο.
Σημειώσεις
• Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό. Αν είναι πολύ ζεστό, θα ψήσει τους κρόκους. Αν είναι κρύο, θα σκληρύνει το βούτυρο.
• Προκειμένου να ψηθεί σωστά το κέικ και να είναι εμφανείς και οι τρεις στρώσεις, δε χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη φόρμα από το προτεινόμενο μέγεθος. Αν χρησιμοποιήσουμε κουμπωτή φόρμα με έλασμα, τη ντύνουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές εξαιτίας της υγρής ζύμης.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/12/18/xmas-spiced-walnut-magic-cake/