Ντελικάτα μπισκότα με καρύδα & μαρμελάδα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Cookies, Μπισκότα & Κουλουράκια
Ποσότητα/μερίδες: 40-45 μπισκότα
Υλικά
  • 1 κούπα βούτυρο γάλακτος, κομμένο σε κύβους,μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (230g)
  • 5½ κ.σ. τυρί κρέμα, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (85g)
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (200g)
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 βανιλίνη
  • 2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (315g)
  • 7 κ.σ. καρύδα, τριμμένη (40g)
  • μαρμελάδα φράουλα (ή άλλη της επιλογής σας)
Εκτέλεση
  1. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε με το φτερό (ή το μίξερ χειρός), αρχικά στη χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά σε υψηλή, το βούτυρο με το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και τη βανίλια και χτυπάμε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1½ ώρα τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει και να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη καρύδα, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη των μπισκότων. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο (είναι προτιμότερο να βγάλουμε μόνο τη μισή). Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μπαλίτσες διαμέτρου 2,5cm περίπου (20g). Κυλάμε τις μπαλίτσες στην καρύδα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά γύρω-γύρω (αν δεν μας αρέσει η καρύδα, μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα). Με τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας ή με το δάχτυλό μας δημιουργούμε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας ένα βαθούλωμα και το γεμίζουμε με ¼−1/2 κ.γλ μαρμελάδα.
  3. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, για 12−14 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθούν αλλά να μην ροδίσουν (θέλουμε να να παραμείνουν ανοιχτόχρωμα και μαλακά). Όσο ψήνονται, συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο.
  4. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στη λαμαρίνα. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο, για να μην τραβήξουν υγρασία.
Σημειώσεις
• Φροντίζουμε να βγάλουμε το βούτυρο δύο−τρεις ώρες νωρίτερα από το ψυγείο για να προλάβει να μαλακώσει. Αν το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, θα μαλακώσει πιο γρήγορα.
• Αν η ζύμη αρχίσει να μαλακώνει όσο πλάθουμε τα μπισκότα, την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2015/12/24/strawberry-coconut-thumbprint-cookies/