Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα (bomboloni)
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 16 λουκουμάδες
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
  • ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
  • 3½ κ.σ. κορν φλάουρ (32g)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1½ κούπα γάλα (360ml)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
  • ½ κούπα γάλα, καυτό (120ml)
  • ⅓ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (65g)
  • 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (60g)
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • ξύσμα από μισό ακέρωτο λεμόνι (προαιρετικά)
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • 1 κ.σ. ξηρή μαγιά στιγμής (1 φακελάκι των 9g)
  • 1 κ.γλ. σπορέλαιο4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο (60g)1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (200g)
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
  1. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους και 2 κ.σ. από το γάλα (30ml) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια πυκνή πάστα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει, περίπου 5 λεπτά. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε την εστία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμη. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα και καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
  1. Ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να πάρει βράση. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του επιτραπέζιου μίξερ (όχι χειρός) προσθέτουμε το καυτό γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει. Ελέγχουμε με το δάχτυλο μας τη θερμοκρασία του μείγματος, πρέπει να είναι πλέον χλιαρό (αν όχι, το αφήνουμε να κρυώσει). Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με το γάντζο του μίξερ, μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι και να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια κολλώδη ζύμη.
  2. Συνεχίζουμε είτε ζυμώνοντας στο χέρι για 10 λεπτά είτε στο μίξερ για 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, υγρή και μαλακή ζύμη. Η ζύμη θα παραμείνει ελαφρώς κολλώδης αλλά θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μας ή τα τοιχώματα του μπολ αντίστοιχα. (Αν ζυμώσουμε στο χέρι, χρησιμοποιούμε αρχικά μια φαρδιά σπάτουλα σιλικόνης για να διπλώνουμε τη ζύμη που αρχικά κολλάει πολύ. Όσο ζυμώνουμε, οι ίνες της γλουτένης αναπτύσσονται, το αλεύρι απορροφά την υγρασία και η ζύμη αποκτά συνοχή και κολλάει λιγότερο.) Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι. Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε 1 κ.γλ. σπορέλαιο και ζυμώνουμε, μέχρι να ξεκολλήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης από τα δάχτυλα μας και από τα τοιχώματα του μπολ.
  3. Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο βαθύ μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με μια νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και σχεδόν να τριπλασιαστεί σε όγκο, 1½ με 2 ώρες περίπου. Εναλλακτικά, τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε όλη νύχτα να φουσκώσει αργά. Την επόμενη μέρα φροντίζουμε να την αφήσουμε μισή ώρα εκτός ψυγείου, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
  4. Τοποθετούμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει και να φύγει όλος ο αέρας. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος 1 εκατοστό περίπου, πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλάει. Με στρόγγυλο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 7 εκατοστά, ή ένα ποτήρι κόβουμε στρόγγυλους δίσκους ζύμης. Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης που μας περίσσεψαν σε μπάλα, την ανοίγουμε ξανά σε φύλλο και κόβουμε κι άλλους λουκουμάδες. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  5. Μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χωρίς να τους στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν. Σκεπάζουμε το ταψί με μια νωπή πετσέτα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, 1 ώρα περίπου.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και τοποθετούμε τη σχάρα μια θέση χαμηλότερα από τη μέση. Ψήνουμε τους λουκουμάδες για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Δεν τους παραψήνουμε γιατί θα στεγνώσουν.
  7. Αφήνουμε τους λουκουμάδες να κρυώσουν ελαφρώς και τους αλείφουμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε ένα μέρος της ζάχαρης σε ένα βαθύ πιάτο και βουτάμε τους λουκουμάδες έναν έναν στη ζάχαρη, ώστε να καλυφθούν καλά και παντού, προσθέτοντας ζάχαρη όποτε χρειάζεται. Ακουμπάμε τους ζαχαρωμένους λουκουμάδες πάνω σε σχάρα.
  8. Βγάζουμε την κρέμα βανίλιας από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλή μύτη 0.5-1 cm. Γεμίζουμε τους λουκουμάδες, τρυπώντας τους από την κορυφή ή από τα πλάγια, μέχρι να βγει κρέμα από την τρύπα. Μπορούμε να τους τρυπήσουμε και σε δύο διαφορετικά σημεία, ώστε να κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα η γέμιση. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
• Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια ημέρα, γιατί πανιάζουν και χάνουν την αφράτη υφή τους.
• Μπορείτε να γεμίσετε τους λουκουμάδες με μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2016/01/29/cream-filled-baked-bomboloni/