Αφράτα φουρνιστά ντόνατς
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ TANGZHONG
  • 50ml γάλα
  • 50ml νερό
  • 20g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (315g)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη (50g)
  • 3 κ.σ. βούτυρο (45g)
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα γάλα, χλιαρό (120ml)
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
  • 100g tangzhong
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  • 50g κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 50g μερέντα ή νουτέλα
  • 30ml γάλα, ζεστό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • φουντούκια, τριμμένα (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη (115g)
  • 2 κ.σ. γάλα ή νερό (30g)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή ελάχιστη βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΑΝΕΛΟΖΑΧΑΡΗΣ
  • ¼ κούπας φυστικοβούτυρο ή λιωμένο βούτυρο
  • ¾ κούπας ζάχαρη κρυσταλλική (150g)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ TANGZHONG
  1. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το γάλα με το νερό. Διαλύουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα χειρός, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι. Ζεσταίνουμε το μείγμα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει (δεν αφήνουμε να κοχλάσει). Όταν θα έχει πήξει τόσο ώστε να μπορούμε να δούμε τους «στροβιλισμούς» που δημιουργεί η κυκλική κίνηση που κάνουμε με το σύρμα, απομακρύνουμε από τη φωτιά. Καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και αφήνουμε να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  1. Συνεχίζουμε με τη ζύμη: Στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το tangzhong. Ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε με το γάντζο, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, απαλή κι ελαστική ζύμη. Αν ζυμώσουμε με το χέρι, θέλει λίγο περισσότερο κόπο γιατί η ζύμη είναι υγρή και στην αρχή κολλάει πολύ. Όσο συνεχίζουμε το ζύμωμα, αναπτύσσεται η γλουτένη και η ζύμη αποκτά ελαστικότητα και κολλάει λιγότερο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου. Γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. (Για να ελέγξουμε αν η ζύμη είναι επαρκώς ζυμωμένη, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τα δάχτυλα μας το τεντώνουμε. Αν η ζύμη τεντώνει, χωρίς να τρυπάει, αρκετά ώστε να τη διαπερνάει το φως, σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Είναι το λεγόμενο windowpane test.)
  2. Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 45 λεπτά. Κατόπιν, πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά, για άλλα 30 με 45 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος 1 εκατοστό περίπου. Με στρόγγυλο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 7.5 εκατοστά, (ή με ένα ποτήρι) κόβουμε στρόγγυλους δίσκους ζύμης. Με ένα μικρότερο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 2.5 cm, (ή με ένα καπάκι) κάνουμε τρύπα στο κέντρο κάθε δίσκου. Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης που μας περίσσεψαν σε μπάλα, την ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε κι άλλα ντόνατς.
  4. Μεταφέρουμε τα ντόνατς σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χωρίς να τα στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, 30-45 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC και ψήνουμε τα ντόνατς για 6 με 8 λεπτά. Θέλουμε να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και να μη σκουρύνουν. Γι΄αυτό τα ελέγχουμε συνεχώς, δε θέλουμε να τα παραψήσουμε γιατί θα στεγνώσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα γλασάρουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ στα μικροκύματα στη χαμηλή ένταση. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια τους και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φουντούκια.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ την άχνη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το γάλα (ή το νερό) λίγο-λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να πετύχουμε ένα λείο γλάσο με την επιθυμητή πυκνότητα (όσο πιο αραιό είναι το γλάσο τόσο πιο διάφανη θα είναι η επικάλυψη). Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια τους και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΑΝΕΛΟΖΑΧΑΡΗΣ
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα. Αλείφουμε τα ζεστά ντόνατς με λίγο φυστικοβούτυρο και τα βουτάμε στο παραπάνω μείγμα, είτε μόνο τη μία πλευρά είτε και τις δύο. Αν δεν μας αρέσει το φυστικοβούτυρο, μπορούμε να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο.
Σημειώσεις
• Η ποσότητα κάθε γλάσου είναι αρκετή για να καλύψει το ⅓ περίπου της συνολικής ποσότητας των ντόνατς, αν θέλουμε να φτιάξουμε ντόνατς σε τρεις διαφορετικές γεύσεις.
Recipe by Kouzinista at http://kouzinista.gr/2013/08/04/%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b1-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ac-%ce%bd%cf%84%cf%8c%ce%bd%ce%b1%cf%84%cf%82/