Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Επιδόρπια / Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 8-10
Υλικά
  • ½ πλάκα βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (125g)
  • 200 σοκολάτα κουβερτούρα (τουλάχιστον 50% κακάο)
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)(μπορείτε να αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης,να την ελαττώσετε ή να την παραλείψετε)
  • κακάο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο. Βουτυρώνουμε μία κουμπωτή φόρμα με έλασμα, με διάμετρο 18−20cm. Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας στο μέγεθος της φόρμας και καλύπτουμε τον πάτο. Στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε σταυρωτά δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε τη φόρμα στο κέντρο τους. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά του αλουμινόχαρτου, ώστε να αγκαλιάσουν καλά τη φόρμα, κόβοντας όσο περισσεύει. (Επειδή θα το ψήσουμε σε μπεν μαρί, με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εισχωρήσει νερό στη φόρμα.)
  2. Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Ζεσταίνουμε για 2 λεπτά στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο και λιγότερο χρόνο, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσουν και να γίνει λείο το μείγμα. (Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που μόλις σιγοβράζει, προσέχοντας να μην ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.) Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Τοποθετούμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα βαθύ μπολ) και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα «σύρμα» (ή το μίξερ χειρός), για 1 λεπτό μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, έως ότου το μείγμα να τριπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο, να αφρατέψει και να αποκτήσει ένα υπόλευκο χρώμα, περίπου 10 λεπτά.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα της σοκολάτας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε ⅓ από το μείγμα των αυγών στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα των αυγών σε δύο δόσεις και ανακατεύουμε αναδιπλώνοντας απαλά το μείγμα, ώστε να ενωθούν τα υλικά. Ανακατεύουμε όσο λιγότερο μπορούμε, προκειμένου να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και την τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος ταψί. Γεμίζουμε προσεκτικά το ταψί με ζεστό νερό, μέχρι να φτάσει στο ⅓ του ύψους της φόρμας. Σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 5 λεπτά στους 200°C και κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C. Ψήνουμε για 25 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη.
  6. Bγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ακουμπάμε τη φόρμα σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς το κέικ. Αν βιαζόμαστε, μπορούμε μετά από μισή ώρα να το βάλουμε στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε με προσοχή, πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια, βουτώντας τη λάμα του μαχαιριού σε ζεστό νερό και σκουπίζοντας την κάθε φορά. Αν θέλουμε, το συνοδεύουμε με σαντιγί και μαρμελάδα (φροντίζουμε προηγουμένως να την αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό) ή παγωτό. Τρώγεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε και κρύο από το ψυγείο.
Σημειώσεις
• Το κέικ είναι σχετικά άγλυκο και μπορείτε, αν θέλετε, να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης. Μπορείτε ακόμη να την παραλείψετε ή να προσθέσετε μόνο ελάχιστη.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2016/03/18/flourless-chocolate-mousse-cake/