Μηλόπιτα σκεπαστή με λευκό γλάσο
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Επιδόρπια / Πίτες & Τάρτες
Ποσότητα/μερίδες: 8
Υλικά
  • 2 κρόκους αυγών
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική + 1 κ.σ. για το πασπάλισμα (63g)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (30ml)
  • 3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (440g)
  • 1 πλάκα βούτυρο (ή μαργαρίνη), παγωμένο και κομμένο σε κύβους του 1cm (250g)
  • 5 κ.σ. νερό, παγωμένο (75ml)
  • 1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο (75ml)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι, ψιλό ή τριμμένη φρυγανιά (20g)
  • 4 πράσινα μήλα (Granny Smith), ξεφλουδισμένα, κομμένα κάθετα στη μέση, χωρίς τα κουκούτσια
  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού (30-45ml)
  • 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (37g)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη (125g)
  • 2 κ.σ. γάλα (30ml)
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  1. Σε μια κούπα προσθέτουμε τους κρόκους, ¼ κούπας ζάχαρη, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε καλά με ένα πηρούνι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε ένα παγάκι στο μείγμα, ώστε να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κύβους. Αναμειγνύουμε τα υλικά, τρίβοντας το βούτυρο με το αλεύρι με τα ακροδάχτυλά μας, μέχρι το βούτυρο να κατανεμηθεί ομοιόμορφα μέσα στο αλεύρι και να σχηματιστεί ένα ψιχουλιστό μείγμα. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες για να μην αρχίσει να λιώνει το βούτυρο.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων (πετάμε το παγάκι, αν δεν έχει λιώσει) και το παγωμένο νερό. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να υγρανθεί το μείγμα και να αρχίσει να ενώνεται σε μια ζύμη. Χωρίς να ζυμώνουμε, μαζεύουμε με τα χέρια μας τα τρίμματα της ζύμης και πιέζοντάς τα, σχηματίζουμε δύο μπάλες ίσου μεγέθους. Η ζύμη θα είναι ανομοιογενής (θα διακρίνονται κομματάκια βουτύρου) και εύθρυπτη αλλά θα σφίξει κατά την παραμονή της στο ψυγείο. Πατάμε με την παλάμη μας κάθε μπάλα ζύμης να πλατύνει και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες τουλάχιστον, πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  1. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε κάθετα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στην τελευταία θέση (κάτω). Βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και το τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ομοιόμορφο φύλλο, με διαστάσεις 20x30 εκατοστά. Μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφουμε περιμετρικά τις άκρες του με το χτυπημένο ασπράδι. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη επιφάνεια με σιμιγδάλι. Τοποθετούμε τα μήλα σε δύο σειρές και τα πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με ζάχαρη και κανέλα.
  2. Βγάζουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και το τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ομοιόμορφο φύλλο, με διαστάσεις 25x35 εκατοστά. Σκεπάζουμε τα μήλα με το δεύτερο φύλλο ζύμης και με τα χέρια μας πατάμε τη ζύμη, ώστε να πάρει το σχήμα των μήλων. Πατάμε καλά περιμετρικά τις άκρες με ένα πηρούνι, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Κόβουμε τη μηλόπιτα σε κομμάτια, περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το γάλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο, ομοιογενές γλάσο.
Σημειώσεις
• Όταν ενσωματώνουμε τα κυβάκια του βουτύρου στο αλεύρι, τρίβουμε τα υλικά με τα ακροδάχτυλα μας με γρήγορες κινήσεις για να μην αρχίσει να λιώνει το βούτυρο.
• Η ζύμη θα είναι ανομοιογενής (θα διακρίνονται κομματάκια βουτύρου) και εύθρυπτη αλλά θα σφίξει κατά την παραμονή της στο ψυγείο. Τη βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες τουλάχιστον, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
• Αν θέλουμε, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.
• Ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μήλα με ροδάκινα ή βερίκοκα. Προσαρμόζουμε την ποσότητα της ζάχαρης στη γέμιση ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα φρρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2016/04/22/apple-pie-with-apple-halves/