Γερμανικό κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
  • 750g βανίλιες, κομμένες σε χοντρές φέτες (κατά προτίμηση με κόκκινη σάρκα)
  • ⅔ κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (150g)
  • ⅔ κούπας ζάχαρη (130g)
  • 4 αυγά
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (5g)
  • 2 κ.σ. μέλι (50g)
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 150g crème fraîche
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα με έλασμα και διάμετρο 24 ή 26cm.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις βανίλιες, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Κόβουμε κάθε κομμάτι στα δύο ή στα τρία, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι βανίλιες.
  3. Κοσκινίζουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει. Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, προσθέτουμε δύο από τα τέσσερα αυγά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στη ζύμη.
  4. Απλώνουμε τη μισή ζύμη ομοιόμορφα στη βουτυρωμένη φόρμα και στρώνουμε το ⅓ από τις κομμένες βανίλιες πάνω στη ζύμη. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και απλώνουμε τις υπόλοιπες βανίλιες στην επιφάνεια.
  5. Αναμειγνύουμε σ' ένα μπολ τα υπόλοιπα δύο αυγά με το μέλι και την κανέλα. Προσθέτουμε την crème fraîche και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με το μείγμα ομοιόμορφα την επιφάνεια του κέικ.
  6. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά περίπου. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο, ανάλογα με το φούρνο. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο του κέικ, αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο. Μεταφέρουμε την φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει, πριν το ξεφορμάρουμε. Το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με ροζέτες σαντιγί.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2013/08/07/%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%bb%ce%b9%ce%b5%cf%82/